Parlamentul European vrea extinderea roamingului ca acasă
Legislativul comunitar vrea extinderea cu încă 10 ani a actualelor reguli în materie de roaming. Europenii vor putea astfel în continuare să vorbească la telefon, să dea mesaje sau să folosească internetul peste tot în Uniune fără costuri suplimentare.
Mihaela Mihai, 21.10.2021, 08:22
Regulamentul privind roaming ca acasă este o poveste de succes a Uniunii Europene, crede Angelika Winzig, raportor pe aceasta tema al legislativului comunitar.
Costurile suplimentare la utilizarea telefonului mobil în străinătate au fost eliminate în iunie 2017 și de atunci aproape 170 de milioane de europeni beneficiază de roaming gratuit și pot rămâne conectați cu cei de acasă când călătoresc. Potrivit unor date oficiale, utilizarea serviciilor de date în roaming a crescut de 17 ori în vara anului 2019 comparativ cu aceeași perioadă din 2016.
Am salvat banii europenilor. Cetățenii nu au mai fost nevoiți să plătească în plus pentru o convorbire telefonică, un mesaj sau pentru internetul mobil, punctează aceeași Angelika Winzig.
Totuși, potrivit unui sondaj Eurobarometru, mai bine de o treime dintre europeni spun că atunci când au călătorit într-o altă țară din Uniune au avut o viteză mai mică a internetului mobil decât acasă.
Actualele norme expiră în vara anului viitor, iar membrii Comisiei pentru Industrie a Parlamentului european susțin propunerea executivului comunitar de a le prelungi cu încă 10 ani. Angelika Winzig spune însă că: Ne vom folosi de această ocazie pentru a face o serie de modificări. Care se referă în primul rând la calitatea serviciilor oferite. Furnizorii de telefonie mobilă vor fi obligați să respecte standardele cu care clientul este obișnuit acasă.
Acest lucru înseamnă că, dacă abonamentul include viteze 4G și, din ce în ce mai frecvent, 5G, consumatorii nu ar trebui să aibă viteze mai scăzute în roaming, atunci când acest tip de rețele sunt disponibile.
Alte modificări avute în vedere se referă la garantarea unui acces eficient la serviciile de urgență, precum numărul unic 112, și la posibilitatea de a transmite datele de localizare în mod neîntrerupt și gratuit.
Totodată, pe durata roamingului, persoanele care călătoresc ar trebui să aibă posibilitatea de a apela cu încredere la servicii cu valoare adăugată, cum ar fi serviciile de asistență tehnică, serviciile de suport pentru clienți ale companiilor aeriene sau ale celor de asigurări.
Noile reguli sunt susținute și de Comisia Europeană, dar pentru a putea fi aplicate este nevoie ca ele să fie acceptate în aceeași formă de Parlament și de Consiliu, din care fac parte reprezentanții statelor membre. O primă rundă discuții va avea loc săptămâna viitoare.