Parlamentul European vrea ca în Europa să nu mai existe persoane fără adăpost
Parlamentul European își dorește ca până în 2030 în UE să nu mai fie persoane fără adăpost.
Cătălin Gomboș, 07.12.2020, 10:58
Peste 700 de mii de europeni nu au adăpost, iar acest număr a crescut cu 70% în ultimii 10 ani. Persoanele fără adăpost reprezintă una dintre cele mai defavorizate categorii sociale, fiind deseori ținta violențelor și a rețelelor infracționale, dar și a stigmatizării. În plus, accesul lor la servicii de sănătate sau la igienă este unul redus, iar, în unele cazuri, inexistent, ceea ce le face și mai vulnerabile în această perioadă de pandemie.
Criza economică adusă de pandemie poate să ducă la o creștere a numărului persoanelor fără adăpost, iar profilul acestora devine tot mai divers – copii, migranți, membri ai minorităților, femei și familii întregi. Situația este complicată și de creșterea prețului mediu pentru locuințe în întreaga Europă – cu 5,2% în al doilea trimestru al anului față de de perioada similară a lui 2019. Totodată, potrivit unei statistici din 2018, 38% dintre gospodăriile aflate în pragul sărăciei cheltuiesc 40% din venituri pentru locuințe, față de 10% media europeană.
Dat fiind că dreptul la locuință este considerat a fi unul fundamental, Parlamentul European a adoptat un set de recomandări prin care le cere statelor membre ca până în 2030 să rezolva problema persoanelor fără adăpost în UE.
Eurodeputații consideră că un element cheie este o abordare pornind de la principiul housing first – găsirea unor locuințe permanente înainte de rezolvarea celorlalte probleme. Până la găsirea acestora este însă nevoie, ca soluție temporară, de găsirea unor adăposturi de urgență.
Parlamentul european le cere, totodată, statelor membre să asigure accesul egal la servicii publice de sănătate, educație și ajutor social și să conceapă programe pentru angajarea persoanelor fără adăpost și pregătirea sau reconversia provesională a acestora. Se recomandă, de asemenea adoptarea unor programe de prevenție, sprijinirea financiară a ONG-urilor care se ocupă de persoanele fără adăpost, dar și a autorităților locale care au nevoie de fonduri pentru a găsi locuințe. Un alt aspect important este interzicerea evacuării chiriașilor în perioada pandemiei.
Ca sursă de finanțare pentru îmbunătățirea accesului la piața muncii și servicii sociale, Parlamentul European recomandă instrumentele din bugetul multi-anual al UE dar și fondul de relansare post-Covid.