Parlamentul European solicită obiective obligatorii pentru salvarea biodiversității
Parlamentul European cere măsuri ferme, la nivel european şi global, pentru salvarea biodiversităţii.
Laurențiu Văduva, 22.01.2020, 11:04
Parlamentul European cere măsuri ferme, la nivel european şi global, pentru salvarea biodiversităţii. Rezoluţia adoptată la începutul acestui an în perspectiva Conferinței ONU privind Biodiversitatea din octombrie anul acesta propune măsuri care să plaseze Uniunea Europeană în poziţia de lider în domeniu.
Biodiversitatea – adică varietatea ființelor şi ecosistemelor de pe planetă – a ajuns în ultimii ani într-un declin accentuat, în special din cauza activităților umane, precum schimbarea destinației terenurilor, poluarea și schimbările climatice.
Într-un raport ONU publicat anul trecut, oamenii de știință au avertizat că un milion de specii – dintr-un total de opt milioane – sunt amenințate cu dispariția, multe urmând să dispară în câteva decenii. În cadrul sesiunii plenare de săptămâna trecută, eurodeputaţii au votat o rezoluţie în care au cerut ca la conferința ONU privind biodiversitatea – care va avea loc la Kunming, în China, între 19 octombrie şi 1 noiembrie 2020 – să se stabilească obiective obligatorii pentru oprirea pierderii biodiversității.
Conferința va reuni participanții la Convenția ONU privind biodiversitatea din 1993, inclusiv o delegaţie a Parlamentului European.
Pentru Parlament, punctele cruciale vor fi definirea obiectivelor europene și globale pentru biodiversitate, care ar trebui să includă o mai bună protecție a ecosistemelor naturale, reducerea utilizării pesticidelor în Europa și eficientizarea sectorului agricol și pescuitului. 2020 va fi un an cheie pentru biodiversitate, cu congresul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii în iunie la Marsilia și COP15 în octombrie în China – a declarat Pascal Canfin, președintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Securitate Alimentară.
Legislativul European dorește ca Uniunea Europeană să devină lider în acest domeniu, garantând că, până în anul 2030, 30% din teritoriul comunitar va consta în zone naturale şi că Uniunea va lua în considerare conservarea biodiversităţii în elaborarea tuturor politicilor sale. De asemenea, Parlamentul European doreşte ca până în anul 2030 Uniunea Europeană să restaureze toate ecosistemele degradate de pe teritoriul său şi să aloce cel puţin 10% din următorul buget pe termen lung (2021-2027) conservării biodiversităţii. Rezoluţia subliniază totodată nevoia unor practici mai sustenabile în domeniile agricol şi forestier, inclusiv reducerea folosirii pesticidelor, aşa cum, de altfel, prevede actuala legislaţie comunitară.