Parlamentul European solicită obiective clare de conservare a biodiversității
Parlamentul European cere o lege pentru protejarea biodiversității, cu obiective clare stabilite până în anul 2050. Ar fi nevoie chiar de un Acord de la Paris pentru salvarea mediului, spun eurodeputații.
Mihaela Mihai, 17.06.2021, 08:56
Natura este în declin la nivel mondial, iar ritmul este fără precedent, cu numeroase specii de plante și animale pe cale de dispariție, atrag atenția parlamentarii europeni.
Într-o rezoluție adoptată zilele trecute în ședință plenară la Strasbourg, ei spun că Uniunea are acum cea mai extinsă rețea de zone protejate din lume, care poate fi însă în pericol dacă nu este elaborat urgent un plan de refacere a naturii. Un plan care să protejeze cel puțin o treime din suprafețele terestre și maritime ale Uniunii și care să acorde o atenție deosebită pădurilor secular, vechi de sute de ani.
Eurodeputații salută Strategia comunitară privind biodiversitatea, prezentată anul trecut, cu obiective ambiţioase menite să asigura că, până în 2050, ecosistemele mondiale sunt refăcute și protejate în mod adecvat. Dar pentru a pune în practică aceste obiective, este nevoie de o lege privind biodiversitatea similară cu cea din domeniul climei, spun membrii legislativului comunitar și de nu mai puțin de 20 de miliarde de euro pe an.
Membrii Parlamentului European solicită, în rezoluție, și măsuri concrete de protejare a speciilor sălbatice și cred că Uniunea ar trebui să conducă eforturile de a pune capăt comerțului mondial cu animale pe cale de dispariție.
Ar fi nevoie și de crearea unei platforme europene pentru înverzire urbană, precum și stabilirea unor obiective obligatorii privind biodiversitatea urbană, cum ar fi un procent minim de acoperișuri verzi pe clădirile noi și interzicerea pesticidelor chimice.
Eurodeputații se opun în același timp reautorizării glifosatului, un pesticid toxic, și spun că trebuie oprit imediat declinul populațiilor de albine, care au un rol esențial pentru mediu și securitatea alimentară. Pentru a reduce utilizarea pesticidelor, fermierii au nevoie de soluții de protecție a culturilor sigure din punct de vedere ecologic, mai spun europarlamentarii.
Ei și-ar dori și adoptarea unui Acord de la Paris privind biodiversitatea în cadrul viitoarei conferințe a Națiunilor Unite pe probleme de mediu din octombrie.
Deși nu are un caracter constrângător, rezoluția Parlamentului European este salutată de activiștii de mediu. Este un semnal important trimis către Comisie și statele membre care ar trebui să facă tot ce le stă în putere pentru a evita cele mai grave consecințe ale pierderii biodiversității, spun membrii organizației nonguvernamentale World Wildelife Fund.