Parlamentul European: O nouă lege pentru combaterea defrișărilor la nivel mondial
Ne-am obişnuit să mergem la magazine şi să găsim acolo o gamă extrem de largă de mărfuri. Dar suntem oare conştienţi că, pentru multe dintre acestea, a fost nevoie de distrugerea unor suprafeţe uriaşe de pădure?
Laurențiu Văduva, 26.04.2023, 08:34
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură estimează că 420 de milioane de hectare de pădure – adică mai mult decât suprafaţa întregii Uniuni Europene – au fost distruse şi transformate în terenuri agricole în decurs de numai 30 de ani, între 1990 și 2020. Numai pentru consumul Uniunii Europene a fost nevoie de 10% din defrișările globale, în special pentru uleiul de palmier și soia.
Noua lege adoptată acum de Parlament combate schimbările climatice și pierderea biodiversității, obligând companiile să garanteze că produsele vândute în Uniunea Europeană nu au provocat defrișări sau degradarea pădurilor.
Companiile nu vor mai putea vinde produse în Uniunea Europeană decât dacă furnizorul lor a emis o declaraţie în care atestă că produsul nu provine de pe terenuri defrișate și nu a condus la degradarea pădurilor.
De asemenea, firmele care doresc să exporte în Uniunea Europeană vor fi obligate să verifice dacă produsele respective respectă legislația din țara de producție, inclusiv legislația privind drepturile omului și că au fost respectate drepturile popoarelor indigene.
Produsele reglementate de noua legislație sunt: bovinele, cacaua, cafeaua, uleiul de palmier, soia și lemnul, inclusiv produsele care provin din animale hrănite cu aceste mărfuri sau care conțin sau au fost fabricate folosind aceste mărfuri (cum ar fi pielea, ciocolata sau mobila). Adăugăm aici cauciucul, mangalul, produsele din hârtie tipărită și mai mulți derivați pe bază de ulei de palmier.
Autoritățile Uniunii Europene vor avea acces la informații furnizate de companii – cum ar fi poziţiile geografice exacte – și vor face verificări cu ajutorul sateliţilor și al analizelor ADN pentru a vedea de unde provin produsele.
Comisia Europeană va clasifica țările sau regiunile lor în trei zone de risc – scăzut, standard sau ridicat – în funcţie de care vor fi făcute verificări mai sumare sau mai complexe.
Vor exista şi penalizări proporţionale cu gradul de încălcare a legislaţiei. Amenda maximă va trebui să fie de cel puțin 4% din cifra de afaceri anuală realizată în Uniunea Europeană de compania care încalcă normele.
Textul noii legi trebuie să fie acum aprobat de către Consiliu. Va fi apoi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare după alte 20 de zile.