Parlamentul European: legislaţie pentru stimularea producţiei de cipuri în UE
Deputaţii europeni au adoptat planuri pentru asigurarea aprovizionării UE cu cipuri prin stimularea producției și inovării și prin stabilirea unor măsuri de urgență împotriva penuriei.
Laurențiu Văduva, 14.07.2023, 08:27
Cunoscute sub denumirea de circuite integrate, microcipurile electronice sunt elemente esențiale pentru produsele digitale. Sunt folosite, practic, peste tot: la fabricarea computerelor şi a telefoanelor mobile, în aparatura electrocasnică, în educație şi divertisment, la fabricarea autoturismelor, trenurilor şi avioanelor, în serviciile medicale şi în tot ceea ce înseamnă automatizări şi comunicaţii.
Creşterea foarte mare a cererii la nivel mondial şi factori precum pandemia de coronavirus, războiul comercial dintre Statele Unite şi China sau războiul din Ucraina au aruncat, în ultimii ani, omenirea într-o criză a semiconductorilor, care a afectat puternic producţia şi aprovizionarea cu cipuri, inclusiv în Uniunea Europeană.
Aproape 80% dintre furnizorii firmelor europene care operează în industria semiconductorilor au sediul în afara Uniunii Europene. Prin adoptarea Actului legislativ privind cipurile, Europa dorește să-și consolideze capacitățile de producție de semiconductori pentru a-și asigura competitivitatea în viitor, pentru a rămâne în avangarda tehnologiei și pentru a-și asigura aprovizionarea.
Astăzi, ponderea Uniunii Europene în capacitatea globală de producție a cipurilor este mai mică de 10%. Legislația propusă acum urmărește creșterea acestei cote la 20%.
Prin noua lege, vor fi sprijinite proiecte care sporesc securitatea aprovizionării Uniunii, prin atragerea de investiții și creșterea capacității de producție. Întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de un sprijin sporit. În timpul discuțiilor cu reprezentanții Consiliului, deputații europeni au asigurat 3,3 miliarde de euro pentru cercetare și inovare în domeniul cipurilor. Va fi creată o rețea de centre specializate care vor atrage specialişti în zonele de cercetare, proiectare și producție.
Se va institui şi un mecanism de răspuns la criză, prin care Comisia va evalua riscurile asupra alimentării Uniunii Europene cu semiconductori şi va putea aplica, la nevoie, unele măsuri de urgență.
Parlamentul European sprijină, de asemenea, întărirea colaborării cu partenerii strategici internaţionali şi pe tema drepturilor de proprietate intelectuală, pentru a garanta avantaje competitive și protecție pentru sectorul european al cipurilor şi semiconductorilor.
Legislația a fost adoptată cu 587 de voturi pentru, 10 împotrivă și 38 de abțineri. Pentru a intra în vigoare, va trebui acum să fie avizată de Consiliul Uniunii Europene.