Parlamentul European face bilanțul activității din primele 7 luni din an
Este vacanță în această lună la Parlamentul European, o perioadă bună pentru a face bilanțul primei jumătăți din an.
Mihaela Mihai, 09.08.2018, 11:33
Este vacanță în această lună la Parlamentul European, o perioadă bună pentru a face bilanțul primei jumătăți din an.
Parlamentul European a avut în prima jumătate a anului o agendă încărcată. Cap de afiș au ținut pregătirile pentru alegerile legislative europene din mai anul viitor, dar și subiectul extrem fierbinte legat de ieșirea Marii Britanii din Uniune în luna martie.
Și cum o dată cu Brexitul, Londra nu va mai avea reprezentanți în legislativul comunitar, europarlamentarii au decis în luna iunie o reducere a numărului de locuri din Parlamentul European de la 751 la 705. 27 dintre cele 73 de locuri ale Regatului Unit vor fi redistribuite către alte țări, iar alte 46 vor fi păstrate pentru viitoarele extinderi ale Uniunii. La redistribuire are de câștigat și România, care va primi un post în plus și va ajunge, după scrutinul de anul viitor , să aibă 33 de reprezentanți în legislativul european.
Buna desfășurare a scrutinului din mai anul viitor a fost și motivul pentru care fondatorul rețelei Facebook, Mark Zuckerberg, a fost chemat la sediul din Bruxelles al Parlamentului European. Întâlnirea a avut loc în plin scandal legat de folosirea ilegală a datelor a nu mai puţin de 87 de milioane de utilizatori ai reţelei de către firma Cambridge Analytica, specializată în strategie politică.
S-a vorbit despre informaţii false, despre ingerinţe în alegeri și despre utilizarea abuzivă a datelor cu caracter personal, iar fondatorul Facebook a recunoscut că rețeaua nu şi-a îndeplinit responsabilităţile. Scuzele prezentate de fondatorul Facebook au fost primite cu rezervă de mulți europarlamentari. Mai conciliant, președintele parlamentului comunitar, italianul Antonio Tajani, i-a mulţumit lui Zuckerberg pentru pentru prezenţa sa la Bruxelles, cu un an înainte de alegerile legislative europene.
Ne dorim ca fiecare vot să fie exprimat în deplină libertate. Trebuie să protejăm datele personale ale cetăţenilor, astfel încât aceste informații să nu mai poată fi folosite pentru a influența rezultatul unui proces democratic, cum sunt alegerile. Datele personale au devenit o resursă de o valoare inestimabilă, a spus Antonio Tajani.
În privința pregătirilor pentru Brexit, parlamentarii europeni au solicitat în repetate rânduri garanții ferme privind respectarea drepturile cetățenilor europeni, dar și a obligațiilor financiare, care să fie transpuse într-un acord de retragere.
Un alt subiect fierbinte a fost migrația. Deputații europeni au pledat pentru proceduri comune în toate statele membre.
Un alt moment important în activitatea din prima jumătate a anului a fost și adoptarea unei reforme privind detașarea lucrătorilor, asigurând egalitatea de remunerare pentru muncă egală.
Parlamentul a făcut pași importanți și în crearea unei lumi mai durabile prin adoptarea, la 18 aprilie, a pachetului privind economia circulară, care stabilește noi obiective obligatorii din punct de vedere juridic și termene limită fixe pentru reciclarea deșeurilor și reducerea depozitării gunoiului.