Parlamentul European dă în judecată Comisia pe tema statului de drept
Legislativul comunitar a dat în judecată Comisia Europeană pentru neaplicarea mecanismului care leagă acordarea fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.
Mihaela Mihai, 04.11.2021, 07:58
Pentru prima oară în istoria Uniunii am reușit ca acordarea fondurilor comunitare să fie condiționată de respectarea statului de drept și a principiilor democratice în toată Europa. Cu toții trebuie să participăm la acest efort comun. Este momentul să dăm dovadă de curaj politic. Sunt cuvintele rostite de președintele Parlamentului European, David Sassoli, în decembrie anul trecut, în ziua în care membrii legislativului comunitar au aprobat regulamentul menit să protejeze fondurile Uniunii de utilizarea lor abuzivă prin încălcarea principiilor democratice.
Mecanismul a intrat în vigoare de la începutul anului, iar președintele Parlamentului european spune că a sesizat Curtea de Justiție pentru că executivul comunitar s-a abținut până acum să îl pună în practică..
Ne aşteptăm la o acțiune coerentă din partea Comisiei. Iar cuvintele trebuie transformate în fapte, a mai afirmat David Sassoli cu referire la dezbaterea recentă din plenul Parlamentului European pe tema statului de drept din Polonia, la care a fost prezentă și șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen. Ea a afirmat atunci:
Statul de drept este … lipiciul care ține laolaltă întreaga Uniune. Nu vom permite ca valorile noastre comune să fie puse în pericol. Vom lua măsuri.
După anunțul privind sesizarea Curții de Justiție, un purtător de cuvânt al Comisiei a precizat că nu poate fi vorba de lipsă de acţiune, în condiţiile în careexecutivul comunitar a început să adune informații despre țări în cazul cărora există suspiciuni că nu ar respecta principiile statului de drept.
Ar fi vorba despre Polonia, criticată pentru reformele sale din domeniul justiției care riscă să afecteze independența judecătorilor, dar și de Ungaria, acuzată de lipsă de transparență în atribuirea contractelor publice, de eforturi insuficiente în lupta împotriva corupției și de probleme în justiție.
În joc sunt sume importante de bani. În cazul Poloniei, de 75 de miliarde de euro fonduri de coeziune și de 31 de miliarde pentru politica agricolă, bani prevăzuți în bugetul multianual al Uniunii.
În plus, atât Polonia, cât și Ungaria nu au primit deocamdată aprobare pentru planurile lor de redresare în urma crizei provocate de pandemia de Covid 19.
Pentru a putea merge mai departe, Comisia spune că are nevoie de decizia Curții de Justiție a Uniunii într-un alt dosar.Nemulțumite de condițiile puse pentru accesarea fondurilor europene, Polonia și Ungaria au depus o plângere pe motiv că noile reguli nu au nici un temei juridic în tratatele comunitare, interferează cu competențele statelor membre și încalcă legislația Uniunii. Curtea ar urma să ia o hotărâre în această speță până la sfârșitul anului sau, cel mai probabil, la începutul anului viitor.