Parlamentul European cere salarii egale pentru femei și bărbați
Comisia Europeană lucrează la o nouă Strategie privind egalitatea de gen. Documentul urmează să fie dat publicităţii luna viitoare
Mihaela Mihai, 07.02.2020, 10:40
Până atunci, legislativul comunitar cere din nou măsuri concrete prin care să fie eliminate diferenţele de salariu între femei şi bărbaţi.
Discriminarea salarială a durat prea mult. Principiul egalității de remunerare este stipulat în tratatele comunitare încă din 1957, dar femeile câștigă și acum mai puțin decât bărbații în medie cu 16 la sută, a afirmat la o dezbatere recentă în Parlamentul European actualul comisar pentru egalitate, Helena Dalli.
Datele oficiale arată că în realitate diferențele de salariu între femei și bărbați pot fi mai mari în unele state membre, de peste 25 la sută cum este cazul Estoniei, dar și mai mici, de 3,5 la sută în cazul României.
Egalitatea economică este este extrem de important, pentru că fără salarii egale nu poate exista echitate socială. Iar din diferențele salariale apar mai târziu și diferențele la plata pensiilor, a spus la aceeași dezbatere și eurodeputata irlandeză Frances Fitzgerald.
De ce există încă această situație?
30% din diferența de remunerare poate fi explicată de o supra-reprezentare a femeilor în sectoare cu salarii mici, precum educația, vânzările și îngrijirea. Există domenii precum știința, tehnologia și ingineria, în care proporția bărbaților angajați este foarte mare (peste 80%).
În același timp, femeile ocupă puține poziții de conducere: mai puțin de 6,9% dintre președinții de companii sunt femei.
Eurostat arată chiar că domeniul în care diferența de remunerare între femei și bărbați este cea mai mare este cel al managerilor: femeile câștigă cu 23 la sută mai puțin decât bărbații de pe aceleași poziții.
Este timpul să actualizăm planul de acțiune al Uniunii Europene. Prin eliminarea diferențelor de salariu luptăm împotriva sărăciei cu care se confruntă multe femei și a marginalizării lor sociale, este de părere și eurodeputata franceză, Sylvie Brunnet.
Iar într-o rezoluție adoptată la sfârșit de ianuarie, Parlamentul European îndeamnă Comisia să propună măsuri obligatorii privind transparența salarizării, care să se aplice atât în sectorul public, cât și în cel privat.
Documentul cere de asemenea obiective clare pentru statele membre în următorii cinci ani, investiții în forme de organizare a muncii compatibile cu viața de familie. Este nevoie de asemenea de promovarea formării profesionale pentru femei, a învățării pe tot parcursul vieții.