Parlamentul European apără dreptul la avort al femeilor din Polonia
Parlamentul European cere Poloniei să restabilească accesul rapid și deplin al femeilor la avort .
Mihaela Mihai, 18.11.2021, 08:42
A fost numita de presă poloneza Isabela, era gravidă și avea 30 de ani. În septembrie a început să nu se simtă bine și a mers la spital. Aici medicii au constatat că sarcina nu poate fi dusă la capăt, dar au decis să nu facă avort atâta timp cât fătul are bătăi ale inimii. Femeia a murit în drum spre sala de operație în urma unui șoc septic.
Familia este convinsă că putea fi salvată, dacă i s-ar fi permis să facă întrerupere de sarcină. La rândul lor, autoritățile se apără și susțin că de vină pentru moartea tinerei ar fi o eroare medicală și nu hotărârea judecătorească de anul trecut, prin care este interzisă aproape în totalitate întreruperea sarcinii. Cazul tinerei a dus la proteste în întreaga Polonie și a ajuns în atenția Parlamentului European.
Legislatia anti avort din Polonia este extrem de dăunătoare. A schimbat viața de zi cu zi a femeilor și fetelor poloneze. Mii de femei au fost nevoite să treacă granița în Germania, Anglia, Olanda sau Belgia pentru a face întrerupere de sarcină. Se întâmplă acest lucru pe vreme de pandemie, să nu uităm, a spus la dezbaterea din plenul de la Strasbourg eurodeputata olandeză Samira Rafaela. În tot acest timp, potrivit unor date prezentate de Parlamentul European, doar 300 de tinere au putut face avort în spitalele din Polonia şi numai după ce au prezentat dovezi că viața sau sănătatea le este pusă în pericol.
Toate femeile din Uniunea Europeană trebuie să aibă acces egal la îngrijire medicală de calitate și la tratament, a afirmat la aceeași dezbatere și comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, care a ținut să precizeze că Bruxelles-ul nu are competențe în privința reglementărilor privind avortul din statele membre. Legislația din acest domeniu este stabilită de fiecare țară în parte. Totuși, punctează Helena Dalli: Atunci când își folosesc prerogativele, țările membre trebuie să respecte drepturile fundamentale prevăzute de propriile Constituții și angajamentele luate pe plan internațional. Iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că interzicerea accesului la avort este o încălcare a dreptului la viață privată.
Discuțiile din plenul de la Strasbourg au fost urmate de adoptarea unei rezoluții în care Parlamentul European îi cere preşedintelui polonez, Andrzej Duda, să garanteze accesul rapid şi deplin al femeilor la avort. Până atunci, eurodeputaţii cer celorlalte state membre să coopereze şi să le ofere femeilor poloneze posibilitatea de a face întrerupere de sarcină sigur şi gratuit în spitalele de pe teritoriul lor.