Parlamentul European anunţă calendarul audierilor comisarilor desemnaţi
Parlamentul European se pregătește să înceapă audierea candidaților la postul de comisar în viitorul executiv comunitar. Interviurile vor avea loc în comisiile de specialitate ale legislativului comunitar din 4 până pe 12 noiembrie.
Mihaela Mihai, 18.10.2024, 10:16
Înainte de toate trebuie spus că audierile au fost precedate de verificarea declarațiilor de avere ale candidaților pentru a exclude existența oricărui conflict de interese.
Primul invitat la audieri este Maroš Šefčovič, din Slovacia, propus comisar pentru comerț și securitate economică. El va răspunde întrebărilor puse de membrii comisiilor pentru comerț internațional și afaceri constituționale din legislativul comunitar.
În aceeași zi, pe 4 noiembrie, este audiată în comisia de cultură și Glenn Micallef, din Malta, propusă comisar pentru tineret, cultură și sport.
Și tot atunci sunt chemați în fața europarlamentarilor Apostolos Tzitzi Kostas, din Grecia, desemnat pentru postul de comisar pentru transport și turism, și Christophe Hansen, din Luxemburg, care ar urma să fie comisar pentru agricultură și alimentație.
De interes este interviul pe care Magnus Brunner, din Austria, propus comisar pentru afaceri interne și migrație, îl va susține pe 5 noiembrie. El este invitat în comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European.
Românca Roxana Mânzatu, propusă vicepreşedintă a Comisiei Europene pentru competenţe, educaţie, locuri de muncă şi drepturi sociale, va fi audiată pe 12 noiembrie în comisiile de ocupare a forței de muncă și cultură.
Potrivit unui comunicat al legislativului comunitar, candidații care nu reușesc să convingă pot fi retrași și înlocuiți cu alții noi. După încheierea tuturor audierilor, Parlamentul va da un vot asupra întregii Comisii Europene.
În încheiere trebuie menționat că inițial, legislativul comunitar nu era implicat în numirea Comisiei, decizia aparținând în exclusivitate guvernelor din statele membre ale Uniunii.
Lucrurile s-au schimbat după Tratatul de la Maastricht, care a intrat în vigoare în 1993. Din acel moment, Parlamentul European și-a câștigat dreptul de a vota Comisia în ansamblul său. Primele audieri oficiale au fost organizate în ianuarie 1995.
Ulterior, Tratatul de la Amsterdam, adoptat în 1999, a conferit Parlamentului autoritatea de a-l aproba pe președintele Comisiei.
Iar Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare în 2009, a clarificat criteriile utilizate la selectarea membrilor executivului comunitar. Comisarii trebuie să dea dovadă de competență și independență, dar și de angajament european.