Parlamentul European: AI Act, un pas mai aproape de primele reguli privind inteligența artificială
Comisia pentru Piața Internă și cea pentru Libertăți Civile din Parlamentul European au adoptat un proiect cu valoare de mandat de negociere privind primele reguli pentru utilizarea inteligenței artificiale.
Mira Gomboș, 17.05.2023, 09:01
Parlamentarii europeni îşi doresc să existe o definiție uniformă pentru inteligenţa artificială, neutră din punct de vedere tehnologic, astfel încât ea să se poată aplica sistemelor din prezent şi din viitor. Proiectul stabileşte obligații pentru furnizori și utilizatori în funcție de nivelul de risc pe care inteligenţa artificială îl poate genera. Astfel, sistemele care ar putea afecta siguranța oamenilor vor fi interzise. Printre acestea se numără tehnicile subliminale sau manipulative, cele care exploatează vulnerabilitățile oamenilor sau sunt utilizate pentru clasificarea persoanelor în funcție de comportamentul lor social sau statutul socio-economic.
Deputații europeni au în vedere interzicerea utilizării intruzive și discriminatorii a unor sisteme AI, cum ar fi:sistemele de identificare biometrică la distanță în spații accesibile publicului, excepţie făcând autorităţile de urmărire penală;cele de clasificare biometrică ce utilizează caracteristici sensibile cum sunt cele de gen, rasă, etnie, statut, cetățenie, religie sau orientare politică; sistemele de recunoaștere a emoțiilor utilizate de forțele de ordine, de grăniceri, la locul de muncă sau în şcoli; sistemele de inteligență artificială folosite pentru a influența alegătorii în campaniile electorale și în recomandările făcute pe platformele sociale.
Modelele de bază generative, cum ar fi Chat GPT, ar trebui să respecte cerințe suplimentare de transparență, cum ar fi precizarea faptului că un conținut a fost generat de AI. Deputații europeni doresc să sporească dreptul cetățenilor de a depune plângeri cu privire la sistemele de inteligență artificială și de a primi explicații despre deciziile bazate pe sisteme de inteligență artificială cu risc ridicat, care le afectează în mod semnificativ drepturile. Înainte de a începe negocierile cu Consiliul privind forma finală a legii, acest proiect de mandat de negociere trebuie să fie avizat de întregul Parlament European, urmând ca votul să fie dat în sesiunea 12-15 iunie.