Parlamentul European a votat bugetul pe 2020
Parlamentul European a aprobat bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor, reușind să obțină resurse mai multe pentru protecția mediului, pentru stimularea cercetării, investiții în infrastructură și sprijin pentru tineri.
Gabriela Mitrovici, 03.12.2019, 11:48
Parlamentul European a aprobat bugetul Uniunii Europene pentru anul viitor, reușind să obțină resurse mai multe pentru protecția mediului, pentru stimularea cercetării, investiții în infrastructură și sprijin pentru tineri.
După trei săptămâni de negocieri dificile, Parlamentul European, reunit săptămâna trecută în plen, la Strasbourg, a adoptat cu o largă majoritate (543 voturi pentru, 136 contra şi 23 de abţineri) bugetul Uniunii pentru anul viitor. Documentul, deja promulgat de preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, prevede o majorare de 850 milioane de euro pentru finanţarea proiectelor de cercetare pentru lupta împotriva încălzirii climei, a procesului de digitalizare şi a programului Erasmus+ pentru tineri.
Acest ultim buget anual înainte de viitorul cadru financiar multianual 2021-2027, cuprinde un nivel global de credite de angajamente pentru cheltuieli viitoare în valoare de 168,7 miliarde euro (o creştere de 1,5% comparativ cu 2019). De asemenea, plăţile care vor fi făcute în cursul exerciţiului financiar 2020 au crescut şi ele cu 3,4% până la 153,6 miliarde euro.
Bugetul pentru anul următor va continua să sprijine creșterea economică și competitivitatea economiei europene, precum și alte priorități ale Uniunii, cum ar fi securitatea și gestionarea migrației.
Un procent de 21 la sută din buget este destinat măsurilor care vizează combaterea schimbărilor climatice. Acest lucru a fost realizat prin creșterea pachetelor financiare pentru acțiuni legate de climă în mai multe domenii, cum ar fi cercetarea și dezvoltarea, infrastructura de transport și energetică, dar și acțiunea externă a Uniunii Europene.
De altfel, majoritatea europarlamentarilor au votat, săptămâna trecută, o rezoluţie simbolică prin care s-a declarat ‘urgenţă climatică’ în Europa. Ei au cerut Comisiei ‘să asigure pe deplin legislaţia necesară şi propunerile bugetare să fie pe deplin aliniate’ cu obiectivul limitării încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.
Combaterea schimbărilor climatice și protecția mediului, oceanelor și biodiversității ar trebui să fie cea mai importantă prioritate a Parlamentului European, spun majoritatea cetăţenilor Uniunii potrivit unui sondaj Eurobarometru dat publicităţii vineri.