Parlamentul European a aprobat noul program Erasmus+
Eurodeputaţii au adoptat programul Erasmus+ pentru perioada 2021-2027. Fondurile de care va dispune acest program emblematic al Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport vor fi aproape duble faţă de perioada anterioară de şapte ani: pest
Arina Petrovici-Matei, 28.05.2021, 11:20
Noul program Erasmus+ va pune la dispoziţie mai multe instrumente şi resurse pentru a susţine incluziunea – precizează Parlamentul European într-un comunicat. Comisia şi statele membre trebuie să elaboreze planuri de acţiune pentru a îmbunătăţi accesul la educaţie şi mobilitate în cazul oamenilor care, de-a lungul timpului, au avut mai puţine oportunităţi. De pildă, persoane cu handicap, persoane care trăiesc în sărăcie, persoane care provin din familii de migranţi şi multe alte categorii.
Cei care nu au resurse financiare suficiente pentru a suporta costurile iniţiale implicate de participarea la program (cum ar fi cumpărarea unui bilet de tren sau rezervarea cazării) pot beneficia de granturi suplimentare, inclusiv de plăţi în avans. Cererile nu pot fi refuzate din cauza unor costuri mai ridicate dacă au legătură cu măsuri care garantează incluziunea.
În comparaţie cu precedentul Erasmus+, noul program va include şi un ajutor pentru o perioadă de maximum şase luni petrecută într-o altă ţară din Uniunea Europeană pentru cursanţii adulţi. Programul va ajuta astfel oameni de toate vârstele şi din toate mediile să dobândească noi competenţe profesionale şi de viaţă şi să se adapteze mai bine la schimbările generate de tranziţia către o economie verde şi digitală, precum şi de pandemia de COVID-19.
Programul va analiza şi în ce măsură contribuie la atingerea obiectivelor Uniunii Europene legate de cheltuielile asociate schimbărilor climatice şi îşi va reduce amprenta de mediu. De exemplu, el va favoriza folosirea mijloacelor de transport ecologice de către participanţii la program.
Noul Erasmus+ vine şi cu modele de educaţie inovatoare, integrând mai multe iniţiative, între care DiscoverEU. Aceasta le dă tinerilor posibilitatea de a solicita un permis gratuit cu care pot călători în Europa pentru a participa la cursuri şi pentru a descoperi diversitatea culturală şi lingvistică a Europei. Apoi, prin iniţiativa Universităţi europene, studenţii vor putea obţine o diplomă prin combinarea studiilor urmate în mai multe ţări din Uniunea Europeană. Iar cea de a treia iniţiativă, Centre de excelenţă profesională, va crea ecosisteme de competenţe locale, conectate la nivel internaţional.