Parlamentul condamnă amestecul rusesc în alegerile din Republica Moldova
Parlamentul European are, astăzi, pe agendă, adoptarea unei rezoluții în care condamnă amestecul rusesc în alegerile din Republica Moldova și solicită mai mult sprijin din partea Uniunii pentru integrarea țări în blocul comunitar.
Mira Gomboș, 09.10.2024, 09:57
În rezoluția care urmează să fie adoptată astăzi, Parlamentul European își exprimă solidaritatea cu poporul Republicii Moldova și își reiterează sprijinul de neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a acestei țări, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.
Legislativul european condamnă, de asemenea, cu fermitate, intensificarea activităților răuvoitoare, a ingerințelor și a operațiunilor hibride ale Federației Ruse, ale oligarhilor pro-ruși și ale actorilor locali susținuți de Rusia, care urmăresc să submineze procesele electorale, securitatea, suveranitatea și fundamentele democratice ale Republicii Moldova, să promoveze diviziunile în societate și să abată țara de la traiectoria sa pro-europeană înainte de viitoarele alegeri prezidențiale și de referendumul constituțional privind integrarea în UE, se arată în textul rezoluției.
Parlamentul European le reamintește totododată autorităților ruse să respecte independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova, să înceteze provocările și încercările de destabilizare a țării și de subminare a ordinii sale constituționale și a instituțiilor sale democratice și își reiterează apelul adresat Rusiei de a-și retrage forțele și echipamentele militare de pe teritoriul Republicii Moldova.
Legislativul de la Strasbourg invită Uniunea Europeană și statele sale membre să se asigure că Republica Moldova beneficiază de toată asistența necesară pentru a-și consolida mecanismele instituționale și capacitatea de reacție la amenințările hibride. Forul solicită Uniunii să acorde un sprijin mai mare Moldovei pentru combaterea dezinformării, a amenințărilor hibride și a atacurilor cibernetice.
Parlamentul European acuză Federația Rusă că a recurs la șantaj economic, provocări, dezinformare, finanțare ilegală a partidelor politice, atacuri cibernetice și alte mijloace hibride pentru a submina stabilitatea, suveranitatea, ordinea constituțională și instituțiile democratice din Republica Moldova.
Amintim că, recent, a fost descoperită o operațiune de fraudă electorală la scară largă, finanțată de oligarhul pro-rus Ilan Șor, în cadrul căreia, în septembrie 2024, au fost transferate peste 15 milioane de dolari de care au beneficiat mai mult de 130 000 de cetățeni moldoveni printr-un sistem de mituire a alegătorilor care trebuiau convinși să voteze NU la referendumul privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.