Parlamentul cere statelor membre să exploateze la maximum programul Garanția pentru Tineret
Parlamentul European cere Comisiei să interzică stagiile de practică şi ucenicie neplătite, pentru că acestea sunt o formă de exploatare a tinerilor.
Gabriela Mitrovici, 14.10.2020, 18:57
Deputații europeni au solicitat statelor membre ale Uniunii Europene să ia măsuri mai ferme pentru a contracara impactul crizei de COVID-19 asupra tinerilor, în contextul creşterii şomajului în rândul acestora.
Într-o rezoluție adoptată, săptămâna trecută, Parlamentul European îndeamnă statele membre să se asigure că tinerilor care se înscriu la schemele de garanție li se oferă locuri de muncă, formare sau stagii de bună calitate, variate și adaptate, precizează forul comunitar într-un comunicat.
Cu o rată a șomajului în rândul tinerilor, la nivelul Uniunii, de 17,6% în luna august, care se așteaptă să crească în continuare, Parlamentul solicită mai multe fonduri pentru consolidarea schemei de garanție pentru tineret pentru 2021-2027.
Deputații regretă faptul că, în iulie, Consiliul European a redus semnificativ, de la 15 la 10%, resursele Fondului Social European Plus destinate sprijinirii acțiunilor de stimulare a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor, ceea contravine ambiției Uniunii de a investi în tineri.
Parlamentul condamnă obiceiul de a nu li se plăti tinerilor stagiile de practică sau ucenicie, în care li se exploatează munca şi li se încalcă drepturile. Şi propune Comisiei să întocmească un cadru legal de interzicere a acestor practici, care să fie aplicabil şi eficient.
Europarlamentarii subliniază că programul Garanția pentru tineret ar trebui să fie încorporat într-un set coerent de politici sociale și de bunăstare pentru a se asigura că au acces la acesta şi diferitele subgrupuri de tineri care nu sunt încadraţi în muncă, dar nici într-un proces de educație sau formare.
Garanția pentru tineret este un angajament asumat de toate statele membre pentru ca toți tinerii cu vârsta sub 25 de ani să aibă acces la o ofertă de calitate pentru un loc de muncă, un curs de formare continuă, un program de ucenicie sau un stagiu în termen de patru luni de la momentul în care devin șomeri sau își termină studiile.
Înființat în 2013, acest program a creat oportunități și a ajutat peste 24 de milioane de tineri să își găsească un loc de muncă sau să participe la un program de formare continuă, de stagiu sau ucenicie.