Parlamentul adoptă noua lege privind guvernanţa datelor
Uniunea Europeană va avea în curând o așa numită Lege privind datele.
Mihaela Mihai, 15.11.2023, 08:22
Înainte de toate trebuie spus că în fiecare zi folosim cu toţii tot mai multe dispozitive electronice, iar procesele de producție sunt tot mai digitalizate. Acest lucru înseamnă că vaste cantități de informații sunt generate în fiecare secundă.
De exemplu, datele de localizare prin GPS sunt folosite pe telefoanele mobile pentru a evita blocajele din trafic, dosarele medicale au devenit online, iar unele aplicații sunt folosite de pacienți pentru măsurarea tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac.
Noile tehnologii permit colectarea și analiza acestor date foarte rapid, aproape în timp real la costuri reduse.
În agricultură, este un alt exemplu, fermierii pot utiliza date de la sateliți și senzori pentru a folosi mai bine resurse cum sunt apa sau soarele și pentru a adapta culturile la condițiile schimbătoare de climă.
În sectorul public, datele și elementele de analiză avansată pot crește eficiența serviciilor și pot asigura o mai mare transparență.
Există însă și un pericol, subliniat atât de executivul, cât și de legislativul comunitar. Cu cât furnizorii de servicii digitale obțin mai multe informații despre utilizatori, un dezechilibru de putere nereglementat poate face ca preferințe și chiar slăbiciuni ale utilizatorilor să fie exploatate în scop comercial sau politic. Totodată, evaluări automatizate pe baza datelor colectate ar putea duce la excluderea unor persoane sau grupuri de persoane de la anumite oportunități profesionale.
De aceea, Legea sau Actul privind datele, propus anul trecut de Comisie și adoptat zilele trecute de Parlament, urmărește ca beneficiile revoluției digitale să ajungă la toți oamenii. Concret, Actul stabilește condițiile în care datele colectatate de diferite dispozitive pot fi accesate și partajate. Sunt prevăzute de asemenea mecanisme cu ajutorul cărora instituțiile și companiile din sectorul public să poată accesa și utiliza datele deținute de sectorul privat în situații de urgență publică, cum ar fi inundații și incendiile de pădure, sau atunci când este pusă în practică o decizie a justiției.
Actul privind datele completează o altă Lege privind guvernanța datelor și va intra în vigoare după ce va primi undă verde și din partea Consiliului, din care fac parte reprezentanții statelor membre.