Parchetul European
Parchetul European, care îi va investiga şi urmări penal pe cei care vor comite infracţiuni ce prejudiciază bugetul Uniunii Europene, va deveni operational cel mai devreme in anul 2020.
Daniela Mănuță, 18.01.2018, 16:26
Parchetul European, care îi va investiga şi urmări penal pe cei care vor comite infracţiuni ce prejudiciază bugetul Uniunii Europene, va deveni operational cel mai devreme in anul 2020. În prezent, doar autorităţile naţionale pot investiga şi urmări penal fraudele din bugetul Uniunii, cum ar fi utilizarea intenţionat greşită a fondurilor structurale europene sau frauda transfrontalieră cu TVA.
Parchetul European va funcționa ca un birou unic pentru toate statele membre participante, o sa fie independent si va acționa în interesul Uniunii Europene. Nu va putea să solicite, dar nici să accepte instrucțiuni din partea instituțiilor europene sau a autorităților naționale. Aceasta instituţie va fi coordonată, la nivel central, de către un procurer şef european, iar la nivel descentralizat va fi alcătuit din procurori europeni delegați aflaţi în statele membre. Grupările decriminalitate organizată transfrontalieră obțin în fiecare an profituri de miliarde de euro prin eludarea normelor naționale și prin sustragerea de la urmărirea penală. În prezent anchetarea fraudei cu fonduri europene se face de către fiecare stat membru, nu la nivelul Uniunii. Unele state o fac eficient, altele însă nu o fac deloc, a declarat europarlamentarul Monica Macovei : Această diferenţiere între modul în care este anchetată frauda cu fonduri europene în statele membre face absolut necesar un birou unic, la nivel european, care să ancheteze frauda cu fonduri europene. De aceea este nevoie de Biroul procurorului European. Rezultatul va fi că frauda cu fonduri europene va fi investigată mai rapid şi într-o măsură mult mai mare, iar recuperarea banilor, evident, va însemna mult mai mult, mult mai mulţi bani vor fi readuşi în buzunarele cetăţenilor noştri.
Parchetul European va putea investiga în mod eficient infracțiunile comise în detrimentul fondurilor europene și a căror valoare depășește 10 mii de euro și cele din fraudă transfrontalieră în materie de TVA în valoare de peste 10 de milioane de euro. Acesta va avea posibilitatea de a acționa rapid fără ca intervenția sa să fie îngrădită de granițele dintre statele membre și fără să fie necesar să recurgă la proceduri de cooperare judiciară îndelungate. Monica Macovei: Dacă noi ne luptăm cu un grup organizat de oameni care fraudează fonduri europene şi o fac din mai multe state membre , cum putem să răspundem, altfel decât tot printr-un grup de procurori din toate statele membre . Raportul prevede mijloace de investigaţie, întodeauna se va face o investigaţie în orice stat membru cu autorizaţia şi potrivit legii ţării respective şi desigur cu respectarea drepturilor individuale ale suspecţilor.
Parchetul European a fost înfiinţat în baza cooperării strânse între 20 de state membre ale Uniunii Europene.