Parchetul European confirmă investigarea achiziţiei vaccinurilor anti-COVID de către Comisie
Parchetul European a deschis o investigaţie asupra achiziţionării vaccinurilor anti-COVID-19 de către Comisia Europeană, care costă statele membre ale Uniunii Europene miliarde de euro.
Arina Petrovici-Matei, 19.10.2022, 08:45
Parchetul European confirmă că are în desfășurare o anchetă privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în Uniunea Europeană – se arată într-un comunicat de presă difuzat de instituţie pe rețelele de socializare. Parchetul a adăugat că această confirmare excepțională vine din cauza interesului public extrem de ridicat faţă de această chestiune, dar că nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă.
Confruntată cu ravagiile pandemiei de coronavirus care a ajuns pe continent la începutul anului 2020, Comisia Europeană a negociat şi încheiat în numele statelor membre contracte pentru sute de milioane de doze de vaccin anti-COVID cu companiile farmaceutice. Mai mult de jumătate din cantitatea de doze au fost achiziționate sau rezervate de la grupul americano-german Pfizer/BioNTech, dar alți cinci producători și-au văzut vaccinurile aprobate de autoritățile de reglementare europene (Moderna, AstraZeneca, Janssen, Novavax și Valneva).
Care aspecte ale acestui proces sunt investigate de Parchetul European nu a fost comunicat, dar critici anterioare se refereau în special la nerespectarea termenelor de livrare şi la publicarea doar parţială a clauzelor contractuale. În atenţie a fost mai ales un contract convenit cu Pfizer/BioNTech pentru achiziţia a 1,8 miliarde de doze de vaccin începând cu primăvara anului trecut, contract estimat la circa 35 de miliarde de euro. Contactele personale dintre directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi fost esenţiale în încheierea acelui contract – a relatat atunci The New York Times, în timp ce Ombudsmanul european s-a limitat să descrie acest contract drept un caz de administrare defectuoasă.
În pofida regulilor de transparenţă, Comisia Europeană a refuzat să publice schimburile de mesaje text între Ursula von der Leyen şi Albert Bourla, susţinând că nu este obligată să păstreze SMS-urile responsabililor săi de rang înalt şi că nu mai deţine acele mesaje.
Într-un raport publicat luna trecută, Curtea de Conturi Europeană a menţionat că nu a primit nimic din informaţiile cerute asupra negocierilor preliminare.