Parchetul European a devenit operaţional
Parchetul European, noua instanţă de luptă împotriva fraudei în blocul comunitar, şi-a început activitatea la 1 iunie, după mai multe luni de întârziere.
Arina Petrovici-Matei, 04.06.2021, 07:22
Parchetul European cu sediul la Luxemburg este responsabil cu anchetarea şi urmărirea penală a infracţiunilor care afectează bugetul Uniunii. Este, de fapt, primul parchet supranaţional care investighează şi urmăreşte penal frauda în materie de cheltuieli şi venituri, de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre şi un prejudiciu de cel puţin 10 milioane de euro). Spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului Uniunii Europene, corupţia activă şi pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale Uniunii constituie şi ele obiect al anchetelor Parchetului European. La fel şi participarea la o organizaţie criminală în cazul în care scopul principal al activităţilor acesteia este săvârşirea de infracţiuni împotriva bugetului Uniunii Europene.
Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, afirmă că lansarea Parchetului European va deschide o nouă etapă în istoria integrării europene. Principala misiune a acestui organism european este să protejeze fondurile Uniunii Europene de infractori, în interesul comun al cetăţenilor noştri. Parchetul European va monitoriza punerea în aplicare a instrumentului NextGenerationEU, veghind cu stricteţe ca fondurile să fie utilizate exclusiv în scopul de a ajuta economiile noastre să se redreseze în urma crizei – a mai spus Reynders.
Parchetul European îşi va desfăşura investigaţiile şi urmăririle penale în deplină independenţă faţă de Comisia Europeană, faţă de celelalte instituţii şi organisme ale Uniunii, precum şi faţă de statele membre şi va completa activitatea altor organisme şi agenţii comunitare, precum OLAF, Eurojust şi Europol, cooperând cu acestea şi cu autorităţile competente ale ţărilor membre care nu participă la Parchetul European, respectiv, Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca. Se estimează că va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3.000 de cazuri pe an.
Parchetul condus de fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, Laura Codruţa Kovesi, ar fi trebuit iniţial să-şi înceapă activitatea la sfârşitul anului trecut, dar întârzierile în desemnarea de către statele membre a procurorilor lor delegaţi au afectat acest calendar.
Procurorii delegaţi sunt însărcinaţi să desfăşoare în ţările membre anchetele şi urmărirea penală, în deplină independenţă faţă de autorităţile naţionale. La Luxemburg, Laura Codruţa Kovesi şi echipa sa de 22 de procurori vor superviza anchetele şi procedurile legale.