Pactul verde european: Dezvoltarea unei economii albastre durabile
Este timpul să facem un nou pas înainte pentru protejarea mediului înconjurător. Comisia Europeană a propus o nouă abordare pentru o economie albastră durabilă în Uniunea Europeană.
Laurențiu Văduva, 25.05.2021, 08:50
Economia albastră a Uniunii Europene înglobează toate industriile și sectoarele legate de oceane, mări și zone de coastă, din mediul marin sau de pe uscat. Sectoarele tradiționale ale economiei albastre oferă 4,5 milioane de locuri de muncă directe și generează o cifră de afaceri de peste 650 de miliarde de euro.
Poluarea, pescuitul excesiv şi distrugerea habitatelor marine ameninţă puternic biodiversitatea şi sănătatea mărilor şi oceanelor. Aşadar, toate sectoarele economiei albastre vor trebui să își reducă impactul asupra mediului și a încălzirii climatice, inclusiv prin utilizarea responsabilă a resurselor marine.
Comunicarea Comisiei stabilește o agendă detaliată pentru economia albastră:
În primul rând, realizarea obiectivelor de neutralitate climatică și de reducere la zero a poluării, în special prin dezvoltarea energiei din surse regenerabile offshore, prin decarbonizarea transportului maritim și prin ecologizarea porturilor;
În al doilea rând, trecerea la o economie circulară, inclusiv prin noi standarde de proiectare a uneltelor de pescuit, reciclarea navelor și dezafectarea platformelor offshore, precum și prin reducerea poluării cu materiale plastice și microplastice;
În al treilea rând, economia albastră trebuie să conserve biodiversitatea și să investească în natură;
În al patrulea rând, trebuie sprijinită adaptarea la schimbările climatice și reziliența zonelor costiere, prin activităţi precum dezvoltarea infrastructurii verzi sau protejarea litoralului împotriva eroziunii şi a inundaţiilor;
În al cincilea rând, economia albastră trebuie să asigure o producție durabilă de alimente; vor apărea noi standarde de comercializare a fructelor de mare, noi reguli pentru utilizarea algelor și a ierburilor marine şi va exista şi un control mai strict al pescuitului;
Nu în ultimul rând, va fi îmbunătăţită gestionarea spațiului maritim; noul Forum Maritim urmăreşte îmbunătăţirea dialogului între toate categoriile de operatori offshore, alte părţi interesate şi oamenii de știință, în vederea utilizării durabile a mediului marin. Un raport referitor la punerea în aplicare a Directivei UE privind amenajarea spațiului maritim va fi publicat în 2022.
De asemenea, Comisia va continua să creeze condițiile pentru o economie albastră durabilă la nivel internațional, în conformitate cu Agenda privind guvernanța internațională a oceanelor.
Comisia a invitat, de asemenea, statele membre să includă investițiile pentru o economie albastră durabilă în planurile lor naționale de reziliență și redresare, precum și în programele operaționale naționale pentru diferite fonduri europene, de acum şi până în 2027.