Orientările Consiliului European pentru Brexit
Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene va adopta în această lună directivele de negociere suplimentare privind regimul tranzitoriu după BREXIT.
Gabriela Mitrovici, 03.01.2018, 13:35
Marea Britanie va fi o țară terță începând cu data de 30 martie 2019. În consecință, Regatul Unit nu va mai fi reprezentat în cadrul instituțiilor, agențiilor, organelor și oficiilor Uniunii. Perioada de tranziție trebuie să fie clar definită și limitată cu precizie în timp, iar Comisia recomandă ca data-limită a acestui regim să fie 31 decembrie 2020.
Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au decis, în decembrie, că s-au făcut suficiente progrese în clarificarea a trei aspecte esenţiale ale Brexit-ului. Este vorba despre ‘factura divorţului’ dintre Marea Britanie şi Uniune, frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit. În consecinţă, acum se poate începe a doua etapă a negocierilor, a explicat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, precizând clar termenii înţelegerii: Marea Britanie va continua să respecte integral legislaţia comunitară, toate angajamentele bugetare, să se supună supravegherii judiciare şi obligaţiilor aferente. În mod evident, în perioada de tranziţie, de după părăsirea Uniunii, procesul de luare a deciziilor la nivelul comunitar va continua doar între cele 27 de state membre, fără Marea Britanie.
Cele patru pagini cu noile directive pentru negociatorul şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, sunt în conformitate cu liniile stabilite de liderii Uniunii la summitul care a avut loc luna trecută. Potrivit acestora, în perioada de tranziţie Marea Britanie va fi în continuare membru efectiv al instituţiilor europene, va respecta toate hotărârile, inclusiv unele noi, dar nu va avea un cuvânt de spus în luarea deciziilor.
Pentru a asigura condiții de concurență echitabile bazate pe aceleași norme care se aplică în întreaga piață unică, modificările acquis-ului adoptate de instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii vor trebui să se aplice atât în Regatul Unit, cât și în blocul comunitar. De asemenea, se vor aplica toate instrumentele și structurile existente ale Uniunii de reglementare, bugetare, de supraveghere, judiciare și de asigurare a respectării legii, inclusiv competența Curții de Justiție a Uniunii Europene. Întrucât pe parcursul tranziției Regatul Unit va participa în continuare la uniunea vamală și la piața unică, acesta va trebui să continue să respecte politica comercială a blocului comunitar.
Consiliul Afaceri Generale va adopta în această lună directivele de negociere suplimentare privind regimul tranzitoriu.