Orientări suplimentare privind Brexit, adoptate de Consiliul European
Uniunea Europeană a adoptat ghidul de conduită privind relaţiile cu Marea Britanie după ce aceasta părăseşte blocul european.
Gabriela Mitrovici, 26.03.2018, 13:06
Documentul reprezintă un pas important al Brexit-ului şi deschide calea dialogului în vederea ajungerii la un acord politic până în luna octombrie.
Liderii celor 27 de state care rămân în Uniunea Europeană după ieşirea Marii Britanii au adoptat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Bruxelles, liniile directoare ale negocierilor referitoare la viitoarea relaţie dintre blocul comunitar şi Regatul Unit.
Anunţul a fost făcut de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, care nu a oferit prea multe detalii. A spus, însă, că perioada post-Brexit va întârzia pur şi simplu cu 21 de luni efectele negative ale rupturii. Oricum, deocamdată nimic nu este complet stabilit, până nu se ajunge la un acord pe toate chestiunile rămase în dispută. Donald Tusk: Vrem să folosim acest moment pozitiv al negocierilor pentru a clarifica în cele din urmă chestiunile rămase nerezolvate, cum ar fi evitarea unei graniţe dure între Irlanda şi Irlanda de Nord. În paralel, începem şi discuţiile despre viitoarea relaţie din Uniunea Europeană şi Regatul Unit. Liderii europeni vor aborda subiectul în iunie, dacă problema irlandeză se va rezolva până atunci şi vor adopta o declaraţie comună despre viitor.
Consiliul European reafirmă hotărârea Uniunii de a avea în viitor un parteneriat cât mai strâns cu Regatul Unit, care să includă cooperarea comercială și economică, precum și alte domenii, în special combaterea terorismului și a criminalității internaționale, precum și politica externă, de securitate și de apărare. Profunzimea relaţiei cu Marea Britanie este, însă, limitată chiar de dorinţa britanicilor de a nu participa la piaţa unică şi la uniunea vamală.
Consiliul European a subliniat că un stat care nu este membru al Uniunii, care nu se supune acelorași obligații ca un membru, nu poate avea aceleași drepturi și nu se poate bucura de aceleași beneficii ca un membru.
Bruxelles-ul a reiterat în special ideea că orice acord cu Regatul Unit va trebui să se bazeze pe un echilibru între drepturi și obligații și să asigure condiții de concurență echitabile.
Premierul britanic, Theresa May, consideră că noile linii directoare stabilite la Bruxelles demonstrează un spirit de cooperare şi de oportunitate pentru viitor. Acum ne vom aşeza la masă şi vom lucra la soluţiile funcţionale pentru Irlanda de Nord, dar şi pentru viitorul parteneriat de securitate şi viitorul parteneriat economic, a mai declarat Premierul May.
La reuniunea de la Bruxelles a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, care a subliniat că acordul financiar post-Brexit aşa cum s-a negociat până în momentul acesta este 100% satisfăcător pentru România, ca şi partea referitoare la cetăţeni, având în vedere că le vor fi recunoscute toate drepturile tuturor celor care vor intra în Regatul Unit până la finalul perioadei de tranziţie.