Oraşele europene intenționează să sprijine acțiunile climatice și infrastructura socială
Majoritatea orașelor din Uniunea Europeană intenționează să investească mai mult în vederea combaterii încălzirii globale și a extinderii locuințelor publice, a școlilor și spitalelor, reiese dintr-un nou sondaj al BEI.

Laurențiu Văduva, 10.04.2025, 11:04
Autoritățile locale sunt în prima linie a unora dintre cele mai mari provocări de astăzi – schimbările climatice, locuințe la prețuri accesibile și educație echitabilă și eficientă. Cel mai recent sondaj al Băncii Europene de Investiţii asupra municipalităților a întrebat responsabilii locali cum abordează aceste provocări și cu ce blocaje se confruntă.
Ediţia 2024-2025 a sondajului s-a bazat pe interviuri telefonice cu peste 1000 de municipalități din Uniunea Europeană, având o populaţie între câteva mii și câteva sute de mii de locuitori. Un total combinat de aproximativ 26 de milioane de locuitori, adică aproximativ 6% din totalul populației Uniunii. Nu au fost incluse capitalele naționale și teritoriile din afara Europei, iar participarea orașelor a fost anonimă.
Iată câteva rezultate ale acestei consultări:
Majoritatea municipalităților și orașelor intenționează să stimuleze investițiile în măsurile climatice și infrastructura socială în următorii trei ani. 56% dintre municipalități intenționează să crească semnificativ investițiile în atenuarea schimbărilor climatice, în timp ce 53% plănuiesc să sporească investițiile în infrastructura socială.
Lipsa finanțării și reglementările împovărătoare adesea încetinesc sau blochează investițiile municipale. Aproape două treimi dintre municipalități întâmpină dificultăți în a găsi finanțare pentru investiții și aproape jumătate consideră că procesele de reglementare îndelungate sunt o problemă.
O pondere mare și în creștere a municipalităților și orașelor declară că sprijinul financiar din partea UE este esențial pentru finanțarea viitoarelor investiții în infrastructură. Pentru proiectele de investiții planificate, 83% dintre municipalități spun că granturile UE vor oferi cea mai mare parte a finanțării, în timp ce trei sferturi intenționează să utilizeze și transferuri guvernamentale.
O provocare care se menţine în multe orașe europene este deficitul de specialiști pentru evaluările de mediu și de ingineri care să implementeze aceste proiecte. Până la 30% din municipalități au raportat lipsa de know-how tehnic în aceste domenii.
BEI furnizează municipalităților expertiza tehnică, financiară și strategică. Inginerii și economiștii BEI evaluează fiecare proiect finanțat de bancă. Acest know-how este disponibil și sub formă de consultaţii pentru promotorii de proiecte, autorități sau intermediarii financiari.