Comisia sporește gradul de sensibilizare cu privire la riscurile de dezinformare înaintea alegerilor europene
Odată cu apropierea alegerilor europarlamentare, Comisia Europeană a lansat o serie de acțiuni de sensibilizare a oamenilor cu privire la riscurile de dezinformare, de manipulare a informațiilor și de ingerințe străine. Există chiar o pagină de internet unde aceste informaţii şi sfaturi practice sunt prezentate pe larg.
Laurențiu Văduva, 14.05.2024, 09:05
Se apropie alegerile europarlamentare, perioadă în care noi, cetăţenii Uniunii Europene, suntem chemaţi să cântărim cât mai responsabil alegerile pe care le vom face, pentru că cei pe care îi vom trimite să ne apere interesele în Parlamentul European vor contribui la definirea politicilor Uniunii Europene pentru următorii 5 ani. Este important, aşadar, să ne informăm corect şi să ştim cum să ne ferim de ştiri false şi manipulare, atât de uşor de fabricat cu tehnologiile de astăzi.
Potrivit ultimelor sondaje publicate de Comisie, 81% dintre cetățenii europeni sunt de acord că existența ştirilor false sau care denaturează realitatea reprezintă o problemă pentru democrație. Iar 68% sunt de acord că întâlnesc adesea astfel de ştiri şi informaţii.Iată de ce Comisia Europeană a lansat o serie de acțiuni de sensibilizare cu privire la riscurile de dezinformare, manipulare şi ingerinţe străine, în perioada premergătoare alegerilor europene.
Este o campanie comună de comunicare, lansată în colaborare cu grupul autorităților europene de reglementare pentru serviciile mass-media audiovizuale – care reunește toate cele 27 de organisme naționale de profil. Este încurajată gândirea critică și sunt oferite sfaturi practice despre modul în care poate fi identificată și combătută dezinformarea.
În toate statele membre va fi difuzat un material video special creat. Până la începutul lunii iunie, acesta va fi disponibil în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene. Difuzăm şi noi acum varianta în limba engleză, publicată deja de site-ul serviciilor audiovizuale ale Comisiei Europene:
“Din 6 până pe 9 iunie, dumneavoastră, cetăţenii, mergeţi la vot. Pentru a vă proteja alegerile, nu uitaţi: analizaţi în mod critic tot ceea ce citiţi online; fiţi conştienţi că materialele video şi audio pot fi falsificate; verificaţi informaţiile din mai multe surse şi alegeţi-le pe cele de încredere; nu trimiteţi altora informaţiile de care nu sunteţi siguri; alegerile voastre contează; protejaţi-vă împotriva manipulării“.
Comisia dă publicității și un nou set de instrumente cu sfaturi practice pentru profesori și educatori, inclusiv sugestii practice pentru a-i ajuta pe aceștia să le explice elevilor și tinerilor ce sunt dezinformarea și manipularea informațiilor și să le ofere mijloace pentru a recunoaște și a combate aceste fenomene.
În plus, Comisia Europeană a creat o nouă pagină web cu un punct unic de acces la toate informațiile și resursele utile privind comunicarea strategică și combaterea dezinformării.