Observatorul european pentru droguri și toxicomanie anunță capturi record de cocaină
De la an la an crește cantitatea de droguri confiscată în Uniunea Europeană. În același timp, atrage atenția Observatorul European pentru droguri și toxicomanie, gama de substanțe psihoactive ilegale este tot mai diversificată,
Mihaela Mihai, 23.06.2023, 08:00
Drogurile sunt peste tot. Orice substanță cu proprietăți psihoactive poate fi folosită ca drog. Iar toată lumea se poate confrunta, direct sau indirect, la un moment dat cu un comportament de tip dependență, cam așa a descris situația de pe piața ilegală a drogurilor din Uniune Alexis Goosdeel, directorul Observatorului european pentru droguri și toxicomanie.
Tot el are și o explicație: Gândiți-vă doar cum arăta lumea cu doar 3 ani și jumătate în urmă, înainte de Covid 19, înainte de războiul din Ucraina, înainte de criza economică. Luați în calcul impactul tuturor acestor evenimente.
Iar cel mai recent raport întocmit de organismul pe care îl conduce atrage atenţia asupra gamei largi de substanţe psihoactive disponibile pe piaţă, adesea cu un conţinut ridicat de ingrediente active şi un grad mare de puritate.
Potrivit documentului, cocaina produsă în America de Sud ajunge în cantităţi mari în Europa prin porturi, ascunsă în containere, cu un total de peste 300 tone confiscate numai în 2021.
Datele preliminare arată că anul trecut au fost interceptate 162 de tone numai în porturile Anvers (Belgia) şi Rotterdam (Olanda). Grupurile infracţionale organizate sunt interesate și porturi mai mici situate în alte ţări ale Uniunii, precum şi în statele învecinate.
Pe de altă parte însă, indică raportul, sunt tot mai multe ateliere de fabricare a cocainei și pe teritoriul european: în 2021 au fost desfiinţate 34 de astfel de laboratoare, faţă de 23 în 2020.
Canabisul rămâne însă de departe cel mai consumat drog din Uniune.
În privința heroinei, aproape toată cantitatea consumată provine din Afganistan. Documentul întocmit de acest organism arată că războiul din Ucraina a perturbat logistica heroinei, care ajungea în Europa prin Asia Centrală, Caucaz şi… Marea Neagră, însă au fost găsite rapid noi rute.
Spre deosebire de America de Nord, noile opioide sintetice (de exemplu, derivaţi de fentanil) joacă un rol relativ mic pe piaţa europeană a drogurilor. Totuși, în Olanda, notează raportul, are loc o creştere a consumului de ketamină, un analgezic folosit în scopuri recreative, în special de tineri.
Drogurile nu sunt doar un pericol pentru sănătatea oamenilor. Sunt un risc pentru întreaga societate. Infractorii folosesc profitul obținut din traficul de droguri pentru a cumpăra oameni, ofițeri de poliție, putere, a ținut să avertizeze comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.