Obiectivele strategice ale UE în relaţia cu China
China este, simultan, un partener al Uniunii Europene, un competitor al acesteia dar și, în anumite privințe, un rival, se arată într-un document al Comisiei Europene.
Cătălin Gomboș, 21.03.2019, 09:28
China este, simultan, un partener al Uniunii Europene, un competitor al acesteia dar și, în anumite privințe, un rival, se arată într-un document al Comisiei Europene.
China și Uniunea Europeană sunt două dintre cele trei mari puteri economice și comerciale ale lumii. China este al doilea mare partener comercial al Uniunii Europene, după Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană reprezintă principalul partener comercial al Chinei. Creșterea economică rapidă înregistrată în ultimii zece ani, dublată de creșterea influenței politice, au transformat China dintr-o țară în dezvoltare într-o mare putere tehnologică și un actor global cheie care nu își ascunde ambiția de a avea un cuvânt de spus pe scena globală, se apreciază în comunicarea privind strategia adresată de Comisia Europeană Parlamentului, Consiliului European și Consiliului Uniunii Europene. Documentul subliniază complexitatea relației cu China care poate fi, în mod simultan, partener, competitor și rival, după cum observa Jyrki Katainen, vice-președintele Comisiei Europene responsabil cu locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate:
Uniunea Europeană și China sunt, pe de-o parte, parteneri strategici dar, de asemenea, și competitor. După cum se afirmă și în comunicarea noastră oficială, suntem parteneri strategici, suntem parteneri de negocieri, suntem competitori dar China este, totodată, rivalul nostru care oferă un alt mod de a organiza societatea. Obiectivul nostru trebuie să fie acela de a dialoga și a coopera cu China în toate domeniile unde avem interese comune. Totuși trebuie să găsim condiții mai echilibrate și reciproc avantajoase pentru relațiile noastre economice, iar Uniunea Europeană trebuie să fie capabilă să acționeze ferm pentru a proteja economia noastră de piață, modelul nostru social și valorile noastre fundamentale atunci când există provocări la adresa acestora.
Comisia Europeană îi cere Consiliului European să aprobe un set de 10 direcții de acțiune în relația cu China. Printre altele, Comisia își dorește ca Beijingul să fie mai eficient în lupta de oprire a schimbărilor climatice, pentru a putea fi atinse obiectivele stabilite de Acordul de la Paris. Este recomandată și o aprofundare a cooperării în domeniul păcii și securității, dar și respectarea angajamentelor asumate de Beijing, inclusiv implicarea acestuia în reformarea Organizației Mondiale a Comerțului în principal în ceea ce privește reglementările cu privire la subvenții, transferuri forțate de tehnologie, indicațiile geografice și siguranța aeriană. Strategia europeană prevede și adoptarea unei poziții comune a statelor membre cu privire la siguranța noii generații de rețele mobile, 5 G, și stabilirea unor mecanisme de identificare a riscurilor aduse de investiții extra-comunitare în domenii, tehnologii și infrastructure-cheie.