O viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE
Comisia Europeană vrea dezvoltarea și modernizarea pe termen lung a satelor din întreaga Uniune. În acest scop, propune un Pact și un Plan de acțiune rurală.
Mihaela Mihai, 08.07.2021, 08:20
Zonele rurale adăpostesc aproape 30 la sută din populația Uniunii. 137 de milioane de oameni își duc traiul în aceste regiuni care reprezintă 80 la sută din teritoriul european. Cu toate acestea zonele rurale sunt adesea uitate, lăsate în urmă, spune Dubravka Šuica, vicepreședintă a executivului comunitar pentru democrație și demografie.
Zonele rurale sunt cruciale pentru Uniunea Europene. Ne asigură hrana, ne păstrează tradițiile și ne protejează natura. Trebuie să joace și un rol important în tranziția către o economie verde și digitală, este de părere și comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Tot el vorbește despre una din problemele cu care se confruntă cei care trăiesc la sat: Lipsa legăturilor dintre zonele rurale și orașe. Traseele multor autobuze și trenuri, chiar și unele rute de transport de marfă au fost desființate în multe regiuni în ultimii ani. Ar trebui să acordăm o mai mare atenţie refacerii acestor conexiuni.
Este, de altfel, și una dintre concluziile unei consultări publice lansate anul trecut de Comisie. Pentru mulți dintre participant refacerea infrastructurii este cea mai presantă necesitate. Ei şi-ar dori totodată să aibă şi acces mai uşor la apă potabilă și energie electrice, iar băncile și oficiile poștale să fie prezente și în localitățile lor.
Plecând de la aceste doleanţe, Planul de acțiune prezentat de Comisie stabileşte patru domenii în care este nevoie urgentă de măsuri pentru dezvoltarea zonelor rurale. Este vorba de îmbunătățirea accesului la servicii, creșterea conectivității, prin refacerea rutelor de transport și extinderea rețelelor de internet, dar și de conservarea resurselor naturale și ecologizarea activităților agricole pentru a putea face față schimbărilor climatice. Un alt patrulea mare domeniu se referă la diversificarea activităților economice, de exemplu prin încurajarea turismului.
Pentru ca toate aceste obiective să fie puse în practică, Bruxelles-ul propune un pact între responsabilii de la nivel european și național și cei regionali și locali.
Există o legătură puternică între această viziune pe termen lung și recentul acord final privind reforma politicii agricole comune, a ținut să mai precizeze Janusz Wojciechowski. O reformă care va fi pusă în aplicare din ianuarie 2023 și care pune accent pe încurajarea tinerilor fermieri şi a fermelor mici şi pe protecția mediului înconjurător. Bugetul vafide aproximativ 387 miliarde de euro pe o perioadă de şapte ani.