O Uniune a egalității: o nouă strategie privind drepturile persoanelor cu dizabilități
Noua strategie a Comisiei se bazează pe rezultatele precedentei Strategii (2010-2020).
Laurențiu Văduva, 09.03.2021, 16:30
Obiectivul său este de a progresa în direcția garantării faptului că toate persoanele cu handicap din Europa – indiferent de sex, origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, vârstă sau orientare sexuală – se bucură de drepturile omului, beneficiază de șanse egale, de acces egal la viața socială și economică, sunt în măsură să decidă unde, cum și cu cine trăiesc, circulă liber în Uniunea Europeană, indiferent de nevoile lor de sprijin și nu se mai confruntă cu discriminarea.
Inițiativele noii strategii sunt grupate pe trei teme principale:
Prima se referă la drepturile existente în Uniunea Europeană. Persoanele cu handicap au aceleași drepturi ca oricare alt cetățean european de a se muta în altă țară sau de a participa la viața politică. Comisia va propune un card european pentru dizabilitate valabil în toate țările Uniunii, card care va facilita recunoașterea reciprocă a statutului de persoană cu handicap între statele membre, ajutându-i pe aceşti cetăţeni să beneficieze de dreptul lor la libera circulație. De asemenea, Comisia va colabora cu statele membre pentru a asigura participarea persoanelor cu handicap la procesul electoral din 2023.
A doua temă este legată de viața independentă și de autonomie. Persoanele cu handicap au dreptul de a duce o viață independentă și de a alege unde și cu cine doresc să locuiască. Aici, Comisia va elabora orientări și va lansa o inițiativă de îmbunătățire a serviciilor sociale pentru persoanele cu handicap.
Tema a treia: nediscriminarea și egalitatea de șanse. Strategia urmărește protejarea persoanelor cu handicap de orice formă de discriminare și violență. De asemenea, se urmăreşte asigurarea egalității de șanse în toate privințele, precum și a accesului la justiție, educație, cultură, sport sau turism. Trebuie garantat și accesul egal la toate serviciile de sănătate și la ocuparea forței de muncă.
Comisia va ajuta statele membre să își elaboreze strategiile naționale și planurile de acțiune pentru a continua punerea în aplicare a Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap și a legislației comunitare în domeniu.
Totodată, Comisia invită statele membre să contribuie la această nouă strategie şi va promova drepturile persoanelor cu handicap şi la nivel mondial.