O nouă strategie farmaceutică pentru Europa
Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie farmaceutică pentru Europa, astfel încât cetățenii statelor membre să aibă acces la medicamente inovative cu prețuri accesibile.
Cătălin Gomboș, 26.11.2020, 13:07
Strategia adoptată de Comisie are patru obiective principale. Primul dintre acestea privește asigurarea disponibilității unor medicamente la prețuri accesibile, dar și găsirea unor medicamente noi pentru afecțiuni cum e cancerul, bacterii rezistente la antibiotice sau boli rare. În prezent, bacteriile rezistente la antibiotice cauzează 35 de mii de decese anual, iar pentru 95% dintre bolile rare nu există medicație.
Al doilea obiectiv al strategiei ține de sprijinirea competitivității, a inovării și a sustenabilității industriei farmaceutice din UE și crearea unor medicamente de înaltă calitate, sigure, eficace și mai ecologice, se arată într-un comunicat al Comisiei. Sectorul farmaceutic asigură în acest moment 800 de mii de locuri de muncă directe, investiții în cercetare de 37 de miliarde de euro și un surplus comercial de 110 miliarde de euro, iar la nivel european sunt autorizate anual 60 de noi medicamente.
Cel de-al treilea obiectiv vizează îmbunătățirea mecanismelor de pregătire și răspuns la crize și abordarea securității aprovizionării. Importanța acestora s-a văzut foarte bine odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus și problemele întâmpinate de state membre ale UE mai ales în timpul primului val al acesteia. A fost clar încă de atunci că este nevoie urgentă de lanțuri de aprovizionare sigure dar și diversificate, astfel încât Uniunea Europeană să poată să aibă o autonomie în acest domeniu. Acest lucru a fost observat și de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, care le-a cerut statelor membre și Parlamentului să susțină strategia.
În sfârșit, al patrulea obiectiv al Comisiei este promovarea, la nivel global, a unor standarde ridicate de calitate, eficacitate și siguranță – iar aici se va pune accentul și pe promovarea unor produse farmaceutice care sunt sustenabile din punct de vedere ecologic.
Strategia presupune un set amplu de măsuri și acțiuni prevăzute să se desfășoare de-a lungul mai multor ani. Între acestea se numără revizuirea legislației farmaceutice de bază până în 2022, pentru ca aceasta să poată fi adaptată noilor cerințe și cooperarea între autoritățile naționale cu privire la politicile de prețuri, plăți și achiziții publice.