O nouă strategie de conectare a Europei cu Asia
Politica externă comună este componenta-cheie a relaţiilor Uniunii Europene cu restul lumii, în condiţiile în care Uniunea este cea mai mare putere comercială de pe glob, iar moneda sa, euro, ocupă locul doi ca importanță la nivel mondial.
Daniela Coman, 01.10.2018, 12:30
Politica externă comună este componenta-cheie a relaţiilor Uniunii Europene cu restul lumii, în condiţiile în care Uniunea este cea mai mare putere comercială de pe glob, iar moneda sa, euro, ocupă locul doi ca importanță la nivel mondial. Recent, autorităţile de la Bruxelles au aprobat o nouă strategie pentru a conecta Europa cu Asia.
Politica externă și de securitate a Uniunii Europene, elaborată de-a lungul anilor şi adaptată la schimbările globale, ori de câte ori a fost nevoie, le permite statelor membre să se exprime și să acționeze la unison, pe scena mondială. Acționând împreună, ele pot avea o influență mult mai mare decât dacă şi-ar aplica, fiecare, propria politică.
Uniunea Europeană dorește să se implice mai mult și să crească conexiunile, în condiții reciproc avantajoase, cu Asia, fie că este vorba de China, India sau Japonia, dar şi de ţări mai mici. Infrastructurile și conexiunile eficiente creează creștere economică și locuri de muncă și fac posibile deplasările de persoane și bunuri. De la legături de transport la rețele energetice, de la contacte interpersonale la rețele digitale, Uniunea Europeană își va extinde propriile conexiuni și va contribui la crearea altora noi, dincolo de frontierele sale.
Conectivitatea este benefică pentru interacțiunile umane și le facilitează – a asigurat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă, Federica Mogherini, care a enunţat principiile noii strategii de conectare a Europei cu Asia: Mai întâi, conectivitatea poate funcţiona doar dacă este durabilă, din punct de vedere economic, fiscal, al aspectelor de mediu şi societale. În al doilea rând, conectivitatea trebuie să fie curpinzătoare, să se concentreze pe toate domeniile, de la transporturi, la sectorul, energetic, digital şi până la dimensiunea umană. Iar, în al treilea rând, conectivitatea trebuie să fie stabilită în confomitate cu regulile şi acordurile internaţionale, care sunt esenţiale pentru circulaţia legală de bunuri, servicii, capitaluri şi persoane. Aceasta este calea europeanăpentru crearea de rețele mai puternice și consolidarea parteneriatelor, în beneficiul cetățenilor din Europa și din Asia deopotrivă.
Planul – prevăzut să fie pus la punct până în 2025 – înseamnă conectare la legături de transport: pe calea aerului, pe uscat sau pe mare. Înseamnă, apoi, rețele digitale: că vorbim de cele mobile sau fixe, de internet, de conexiuni prin cablu, prin satelit sau prin alte mijloace tehnice. Conectivitatea include, de asemenea, rețele și fluxuri de energie: gaz, de exemplu, inclusiv gaz natural lichefiat, rețelele electrice, cu tot ce cuprinde acest domeniu, de la resursele regenerabile, la eficiența energetică. În cele din urmă, conectivitatea are în mod clar o dimensiune umană: de la cooperarea în domeniul educației, al cercetării și inovării, la călătorii și turism.
Propunerile formulate de Comisie urmează să fie analizate în Parlamentul European și apoi în Consiliu, fiind platforma discuţiilor de la Summitul Asia-Europa, care va avea loc la Bruxelles, pe 18 şi 19 octombrie.