O nouă iniţiativă de finanţare pentru agricultură şi bioeconomie
În contextul pandemiei de coronavirus, Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii au lansat o nouă iniţiativă de finanţare în domeniile agriculturii şi bioeconomiei.
Laurențiu Văduva, 08.04.2020, 12:11
Iniţiativa prevede acordarea de împrumuturi în valoare totală de aproape 1,6 miliarde de euro pentru sprijinirea companiilor private europene care operează de-a lungul întregului lanţ de producţie şi procesare a alimentelor, materialelor pe bază de materii bio şi bioenergie. Programul va sprijini menţinerea şi crearea de locuri de muncă în zonele rurale, ajutând astfel la dezvoltarea lor și la integrarea teritorială în întreaga Uniune.
Fondurile vor fi garantate de bugetul Uniunii Europene prin intermediul Fondului European pentru Investiţii Strategice, care formează pilonul financiar al Planului de Investiţii pentru Europa. O primă tranşă de 700 de milioane de euro din aceste fonduri a fost deja deblocată de Comisie şi BEI săptămâna trecută. Vor fi acordate împrumuturi între 15 şi 200 de milioane de euro pentru investiţii în sectorul privat. Proiectele vor trebui să sprijine protecţia mediului, exploatarea eficientă a resurselor naturale, energia regenerabilă, inovarea, competitivitatea şi eficienţa energetică.
Programul este o continuare a primului împrumut de 400 de milioane de euro, destinat tot sectorului agriculturii şi bioeconomiei, lansat în 2018, angajat aproape în totalitate şi care s-a bucurat de interes în mai multe state europene.
În contextul dramatic al pandemiei de coronavirus, comisarul European pentru Agricultură, Janusz Woiciehovschi a salutat acest al doilea pas în strategia BEI de sprijinire a sectorului agroalimentar al Europei.
Iar vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii responsabil cu domeniul bioeconomiei, Andrew McDowell, a arătat că de la izbucnirea pandemiei în Europa, BEI a fost în întregime mobilizată, împreună cu Comisia Europeană, în desfăşurarea unui plan de sprijin al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii – cele mai afectate – inclusiv al acelora din sectorul agroalimentar; el a subliniat că programul de finanţare pe termen lung al acestui sector va continua, cu accente pe inovare, acţiuni climatice, sustenabilitate a mediului şi dezvoltare rurală.