O nouă agendă pentru cercetare și inovare – o ocazie pentru Europa de a modela viitorul
Inovare în toate domeniile, dezvoltare tehnologică de înaltă clasă, inteligenţa artificială în slujba cetăţenilor, stimularea competitivităţii - sunt obiective majore ale Uniune Europene, care nu doreşte ca viitorul să ne prindă nepregătiţi.
Daniela Coman, 18.05.2018, 13:33
Investițiile în cercetare și inovare reprezintă investiții în viitorul Europei. Ele ne ajută să concurăm la nivel mondial și să ne păstrăm modelul nostru social unic. Ele îmbunătățesc existența cotidiană a milioane de oameni aici în Europa și în jurul lumii. În 2013, Comisia Europeană a aprobat 80 de miliarde de euro pentru cel mai amplu program de cercetare şi inovare derulat vreodată de Uniune, Orizont 2020. El este completat cu alte programe anexate fiecărui domeniu în parte.
Pentru că, după cum spunea vicepreședinte al Comisiei, responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, Jyrki Katainen, a sosit momentul să plasăm ambiţiile Europei la nivelul următor: A sosit timpul ca Europa să recupereze întârzierile în dezvoltareaeconomiei digitale, în cadrul competiţiei globale. Mai multe reforme aşteaptă să fie duse la îndeplinire, precum urgenţa unor investiţii importante în dezvoltarea reţelei de internet de mare viteză şi conexiune de calitate, protejarea creatorilor europeni şi a drepturilor de autor. Trebuie să echipăm Uniunea Europeană cu echipamente de înaltă tehnologie, pentru a putea face faţă atacurilor cibernetice. Şi – nu în ultimul rând – trebuie să ne asigurăm că datele non-personale circulă în deplină libertate pe tot teritoriul Uniunii. Europa deține o capacitate de cercetare de talie mondială și o bază industrială solidă. Însă, trebuie să facem mai mult – mult mai mult – pentru a transforma această excelență în succes. Noile tendințe, precum inteligența artificială și economia circulară, vor produce schimbări profunde în societate și economie. Trebuie să acționăm cu rapiditate pentru a putea conduce noul val de inovare și a ridica standardul în concurența la nivel mondial.
Cu doar 7% din populația lumii, Europa reprezintă 20% din investițiile mondiale în cercetare și dezvoltare, produce o treime din toate publicațiile științifice de calitate și deține o poziție de lider mondial în sectoare precum industria farmaceutică, industria chimică, ingineria mecanică și moda. Cu toate acestea, Uniunea Europeană progresează lent în direcţia atingerii obiectivului de a investi 3% din Produsul Intern Brut în cercetare şi dezvoltare, iar decalajul faţă de principalii concurenţi la nivel internaţional, creşte tot mai mult – arată cel mai recent raport al Comisiei. Astfel, întreprinderile europene investesc tot mai puţin în cercetare şi dezvoltare, în timp ce, în Japonia şi Coreea de Sud, se investeşte de două ori mai mult decât în Europa.
Noua Agendă europeană pentru cercetare și inovare prezintă o serie de acțiuni concrete care să ofere o prosperitate durabilă Europei. Astfel, vor fi simplificate normele privind ajutoarele de stat pentru a facilita finanțarea publică a proiectelor inovatoare, inclusiv combinarea de fonduri europene și naționale. O altă componentă este formarea unui personal de înaltă calificare, în conformitate necesităţile întreprinderilor şi, în consecinţă, adaptarea învăţământului la aceste obiective.