O mai mare implicare a autorităților locale și a parlamentelor naționale în politicile UE
Comisia Europeană își dorește o mai mare implicare a autorităților naționale, regionale și locale în conceperea și aplicarea legislației comunitare.
Cătălin Gomboș, 16.07.2018, 10:25
Comisia Europeană își dorește o mai mare implicare a autorităților naționale, regionale și locale în conceperea și aplicarea legislației comunitare. Un raport privind modul în care se poate atinge acest obiectiv i-a fost prezentat, recent, președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker.
Raportul cu privire la subsidiaritate și proporționalitate a fost întocmit de un grup de lucru coordonat de vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca urmare a unei cereri a președintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, care își dorește aplicarea principiului doing less, more efficiently – să se facă mai puțin dar mai eficient. Frans Timmermans afirmă că propunerile grupului de lucru trebuie văzute într-un cadru mai larg, al discuțiilor generate de Carta Albă cu privire la Viitorul Europei. Grupul de lucru și-a întocmit raportul încercând să răspundă la trei întrebări: care este rolul autorităților locale și regionale în conceperea și implementarea politicilor europene, care este rolul subsidiarității și proporționalității în funcționarea instituțiilor europene și, în sfârșit, dacă responsabilitatea în anumite domenii ar trebui să fie din nou delegate statelor membre.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a oferit detalii despre activitatea echipei pe care a coordonat-o: În ultimele șase luni am avut, în total, șapte întâlniri și după discuții în profunzime și după ce am discutat toate propunerile pe care le-am primit am scris un raport care pleacă de la 5 principii în baza cărora ar trebui gândit principiul subsidiarității și proporționalității. Am făcut 9 recomandări, pentru a creea un cu totul nou mod de lucru și am identificat peste 30 de măsuri care pot fi luate pentru a ne asigura că acest nou mod de lucru va duce la o mai bună implicare a tuturor celor care fie sunt implicați în conceperea legislației, fie trebuie să lucreze cu respectiva legislație după ce a fost adoptată. Suntem convinși că dacă aplicăm acest nou mod de lucru, al subsidiarității active, nu doar asupra felului în care Europa legiferează ci și atunci când este verificată legislația care a fost deja creată la nivel European, vom asista la o mai bună implicare a autorităților naționale, regionale și locale, astfel încât acestea vor avea o mai mare contribuție la politiciele europene și, în consecință, vor putea să reducă din distanța care există între cetățeni și autoritățile europene.
Recomandările făcute de grupul de lucru le sunt destinate Parlamentelor naționale, autorităților naționale, locale și regionale, Parlamentului și Comisiei Europene precum și Comitetului European al regiunilor. Frans Timmermans a precizat că raportul reprezintă începutul unui process în urma căruia procedurile de legiferare vor fi mai accesibile la nivel național și local. El a precizat, în acest sens, că la nivelul Uniunii există 41 de camere ale Parlamentelor naționale, 74 de adunări legislative regionale, aproximativ 280 de regiuni și 80 de mii de structure ale autorităților locale.