O Europă conectată la nivel mondial
Uniunea Europeană trebuie să fie mai bine conectată la nivel mondial, pentru o creştere economică mai bună, dar şi pentru mai mută securitate şi rezilienţă, precizează Consiliul Uniunii Europene.
Gabriela Mitrovici, 14.07.2021, 08:21
Consiliul Uniunii Europene a aprobat concluziile privind o Europă conectată la nivel mondial. Acestea evidențiază necesitatea ca Uniunea să urmărească o abordare geostrategică și globală a conectivității. Scopul este urmărirea intereselor în materie de politică economică, externă și de dezvoltare, precum și a celor de securitate, și promovarea valorilor europene.
Concluziile se bazează pe comunicarea comună și pe concluziile Consiliului din 2018 intitulate Conectarea Europei cu Asia – Elementele constitutive pentru o strategie a UE. Acestea reafirmă același principiu de bază, și anume că conectivitatea ar trebui să fie durabilă, cuprinzătoare și bazată pe norme.
Concluziile de acum evidențiază importanța conectivității pentru creșterea economică, pentru securitate și pentru reziliență. O mai bună conectivitate ar urma să contribuie la diversificarea lanțurilor valorice, ar reduce dependențele strategice și ar stimula competitivitatea pentru UE și partenerii săi.
Consiliul subliniază importanța investițiilor atât în infrastructura fizică, cât și în cadrele de reglementare. Totodată, remarcă necesitatea unor norme și standarde internaționale previzibile pentru a menține condiții de concurență echitabile și a stimula investițiile private.
De asemenea, Consiliul pune accentul pe parteneriatele pentru conectivitate cu țări și regiuni care împărtășesc aceeași viziune. Astfel de parteneriate pot contribui la promovarea compatibilității și complementarității acțiunilor și inițiativelor în materie de conectivitate, în deplină cooperare cu beneficiarii. Consiliul încurajează operaționalizarea parteneriatelor existente cu Japonia și India. În plus, Uniunea solicită instituirea de noi parteneriate și cooperări, inclusiv cu ASEAN și Statele Unite. Cooperarea în cadrul forurilor multilaterale, inclusiv G7 și G20, este, de asemenea, încurajată.
Pentru a pune în aplicare această agendă ambițioasă privind conectivitatea, concluziile solicită elaborarea unei noi comunicări comune până în primăvara anului 2022.