Nou sprijin financiar european pentru reformarea Republicii Moldova
Republica Moldova primeşte încă 14,35 de milioane de euro sub formă de sprijin bugetar de la Comisia Europeană.
Arina Petrovici-Matei, 22.10.2019, 12:47
Comisia Europeană și-a reluat în iulie plățile aferente sprijinului bugetar către Republica Moldova, după ce le-a suspendat timp de doi ani, din cauza deteriorării situației statului de drept în această țară. În urma schimbării guvernului, în iunie, autoritățile Republicii Moldova s-au angajat într-un proces de reforme structurale semnificative și substanțiale, proces care a asigurat condițiile necesare pentru ca Uniunea Europeană să își reia sprijinul bugetar și asistența macrofinanciară.
Suma de 14,35 de milioane de euro, aprobată zilele trecute, va sprijini reforma poliției, combaterea corupției și a spălării banilor, modernizarea sectorului energetic și eficientizarea și transparentizarea finanțelor publice în Republica Moldova.
Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, a explicat că acest pachet de asistență este dovada angajamentului Uniunii față de cetățenii moldoveni, care au militat cu perseverență pentru ca aceste reforme să fie puse în practică. Autoritățile Republicii Moldova și-au intensificat activitățile întreprinse pentru combaterea eficientă a corupției și garantarea independenței instanțelor judecătorești și a parchetelor – a mai spus comisarul Hahn. El a subliniat că îndeplinirea acestor obiective este de o importanță majoră dacă se dorește ca cetățenii să-și recapete încrederea și ca reformele să avanseze la capacitate maximă.
Astfel, Uniunea Europeană recunoaște măsurile importante luate de guvernul de la Chişinău pentru a soluţiona problemele pe care le reprezintă politizarea accentuată a instituțiilor de stat, corupția și lipsa de independență a sistemului judiciar și a parchetelor. Prin aceste măsuri, guvernul de coaliție a răspuns multora dintre preocupările Uniunii evidențiate deja în Concluziile Consiliului din februarie anul trecut. Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii la Bruxelles, s-au înregistrat rezultate pozitive îndeosebi în ceea ce privește reformele sistemului electoral, proiectul de lege privind reforma Curții Supreme de Justiție și legislația privind Procurorul General. Mai mult, Republica Moldova a făcut un pas înainte, solicitând Comisiei de la Veneția să avizeze aceste proiecte legislative. La fel de importante sunt consultările publice. Totodată, Bruxelles-ul salută faptul că noul guvern de la Chişinău a restabilit relațiile cu Fondul Monetar Internațional.