Norme noi pentru drumuri mai sigure şi mai puţină poluare
Comisia Europeană vrea ca autoturismele şi camionetele mai vechi de 10 ani să fie supuse unor controale tehnice obligatorii în fiecare an. Este doar una dintre propunerile făcute de Bruxelles prin care urmează să fie actualizate normele privind siguranţa rutieră, cu scopul de a reduce accidentele de pe şosele, dar şi poluarea.

Mihaela Mihai, 29.04.2025, 09:00
Executivul european vrea de fapt actualizarea a trei directive comunitare: prima se referă la inspecţia tehnică periodică a vehiculelor, cea de-a doua la documentele de înmatriculare și, în fine, cea de-a treia stabilește regulile în care pot avea loc controalele tehnice în trafic ale vehiculelor comerciale.
Să începem cu prima directivă. Modificările propuse zilele trecute ar stabili așadar ca autoturismele și camionetele mai vechi de zece ani să fie verificate în mod obligatoriu în fiecare an.
Potrivit noilor reguli, inspecţiile tehnice periodice ar urma să se facă pe baza unor metode noi, mult mai stricte, de detectare a emisii poluante ridicate. Nu în ultimul rând, inspecţiile tehnice periodice ar urma să aibă loc mai ușor pentru persoanele care locuiesc temporar într-o altă ţară din Uniunea Europeană decât cea în care au cetățenia.
Executivul comunitar dă asigurări că propunerile ţin pasul cu progresele tehnologice, cum ar fi sistemele de asistenţă pentru conducătorii auto, care vor fi şi ele supuse unor teste privind integritatea software-ului. Comisia vrea totodată combaterea activităţilor frauduloase, cum ar fi manipularea odometrelor, adică a acelor aparate care indică numărul de kilometri parcurşi de o maşină.
În privința celei de-a doua directive, soluția de a aduce normele în actualitate este digitalizarea. Iar propunerile sunt: emiterea de certificate electronice de înmatriculare a vehiculelor și de testare periodică și schimbul de date prin intermediul unei platforme comune pentru a simplifica procesele administrative între diferitele state membre ale Uniunii.
Despre cea de-a treia directivă nu sunt oferite prea multe informații. Dar comisarul European pentru transport, Apostolos Tzitzikostas, ține să amintească că Uniunea Europeană s-a angajat ferm să reducă cu 50 la sută numărul de decese și răniri grave pe șosele până în 2030, adică în mai puțin de 5 ani.
În opinia sa, propunerile marchează un pas înainte major în ceea ce privește siguranța drumurilor și un aer mai curat.
Potrivit unor estimări ale Comisiei Europene, de anul viitor și până în 2050, aceste propuneri vor salva aproape 7 mii de vieți și vor preveni aproximativ 65 de mii de răniri grave.
Până la intrarea în vigoare, noile norme trebuie dezbătute şi aprobate de Parlamentul European şi de Consiliu, din care fac parte reprezentanţii statelor membre.