Norme noi de combatere a abuzului online
Abuzurile sexuale cărora le cad victime pe internet minorii pot fi raportate și de acum încolo de furnizorii de servicii de internet. Normele în baza cărora pot acționa au fost stabilite de Parlamentul European.
Mihaela Mihai, 15.07.2021, 08:51
Iniţiativa pleacă de la realitatea, demonstrată de date ale Europol, că pandemia de Covid-19 a dus la o creștere considerabilă a abuzurilor sexuale comise în mediul online împotriva copiilor. Lăsați mai mult timp nesupravegheați pe internet, pentru că au făcut școală sau pentru că s-au jucat, cei mici au devenit vulnerabili în fața infractorilor. Care pot rămâne anonimi grație noilor tehnologii.
Abuzul sexual asupra copiilor este o crimă îngrozitoare, încalcă drepturile omului, spune europarlamentara Birgitt Sippel, raportoare pe această temă. Conform unui raport al Internet Watch Foundation, organizație caritabilă cu sediul în Anglia, cel mai mare număr de materiale cu conținut sexual abuziv asupra minorilor la nivel mondial este găzduit de furnizorii de servicii de internet din Europa .
O să îmi distrugă viața. Vreau să mor. Am încercat să mă sinucid, te rog, lasă-mă în pace! Sunt voci ale unor adolescente cu vârste între 14 și 17 ani păcălite să posteze imagini cu ele dezbrăcate și apoi șantajate de infractori. O mărturie făcută în numele victimelor în Parlamentul European de comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johanson. Tot ea a vorbit de o problemă în raportarea acestor fapte: Îngrijorate că ar putea încălca regulile care protejează viața privată, anumite companii din domeniul internetului au luat decizia de a nu mai raporta astfel de materiale care conțin abuzuri asupra minorilor. În doar câteva luni, scăderea a fost de aproape 53 la sută. Sute de cazuri au rămas nedescoperite în fiecare zi, iar copiii au fost lăsați la mila infractorilor.
De aceea, Parlamentul European, în urma unui acord cu Comisia și statele membre, a adoptat norme care permit furnizorilor de servicii de email, chat și mesagerie să identifice, să elimine și să denunțe din proprie inițiativă materiale online ce conțin abuzuri asupra minorilor. În același timp au fost create proceduri prin care cei care se consideră discriminaţi pot depune plângeri. Normele sunt temporare şi vor fi aplicate cel mult 3 ani. Comisia Europeană dă însă asigurări că va încerca să găsească o soluție permanentă încă din acest an.