Norme mai stricte pentru combaterea traficului de persoane în UE
Căsătoriile forțate și adopțiile ilegale ar urma să devină infracțiuni în Uniunea Europeană. Executivul comunitar solicită statelor membre ca aceste fapte să fie pedepsite penal ca parte a unor noi eforturi de combatere a traficului de ființe umane.
Mihaela Mihai, 27.12.2022, 11:39
Traficul de ființe umane este din păcate un fenomen larg răspândit. În fiecare an sunt identificate oficial în jur de 7 mii de victime. În realitate este doar vârful iceberg-ului pentru că numărul este mult mai mare, a atras atenția comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la prezentarea noilor norme prin care executivul comunitar vrea să comnbată acest fenomen aflat într-o permanentă evoluție.
Victimele sunt traficate în cea mai mare parte în scopuri sexuale. Asistăm însă și la o intensificare a fenomenului în scopul exploatării prin muncă, a spus aceeași Ylva Johannson, care a ținut să precizeze că majoritatea victimelor sunt femei și fete pentru că:
Este foarte profitabil. Dacă faci trafic cu droguri sau cu arme de foc, poți să vinzi marfa o singură dată. Dar dacă traficul are loc cu o femeie sau cu o fată, poți să îi vinzi trupul o dată, încă o dată și încă o dată.
De aceea, Comisia Europeană cere statelor membre să includă căsătoriile forțate și adopțiile ilegale în categoria faptelor penale care țin de traficul de persoane.
Cum formele de exploatare au evoluat în ultimii ani, iar criminalitatea are tot mai mult o dimensiune online, Comisia Europeană consideră că este nevoie de noi acțiuni la nivelul întregii Uniunii. Obiectivul: limitarea capacității traficanților de a recruta, controla, transporta și exploata victimele, precum și de a-și transfera profiturile în interiorul, dar și în afara spațiului comunitar.
Comisia propune în același timp sancțiuni obligatorii împotriva întreprinderilor, nu doar împotriva persoanelor fizice, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.
Nu în ultimul rând, Bruxelles-ul cere îmbunătățirea procedurilor de identificare timpurie și de sprijinire a victimelor în toate statele membre:
Trebuie să le întindem o mână de ajutor, pentru că de multe ori victimelor le este teamă că vor fi din nou traficate sau că tot ele vor fi pedepsite într-un fel sau altul.’, a afirmat Ylva Johansson.
Acum este rândul Parlamentului European și al Consiliului să examineze propunerile Comisiei. După adoptarea noilor norme, statele membre vor trebui să le transpună în legislația lor națională.