Norme europene mai stricte pentru combaterea traficului de persoane
Uniunea Europeană a introdus norme mai aspre pentru combaterea traficului de persoane. Directiva revizuită intrată în vigoare zilele acestea prevede noi obligaţii pentru statele membre, care vor avea la dispoziţie instrumente mai puternice de investigaţie şi urmărire penală.
Laurențiu Văduva, 18.07.2024, 09:57
Numai în anul 2022, în Uniunea Europeană au fost înregistrate peste 10.000 de victime ale traficului de persoane. Există însă multe alte cazuri nedepistate. Aproape 40% din victimele diferitelor forme de trafic (exploatare sexuală, muncă forțată și cerșit forțat) sunt cetățeni ai Uniunii Europene.
Traficul de persoane este o infracțiune violentă săvârșită de persoane sau de rețele de criminalitate organizată care operează la nivel internațional. Numai traficul în scopul exploatării sexuale generează până la 14 miliarde EUR pe an pentru traficanți.
Formele de exploatare au evoluat în ultimii ani, în condițiile în care infracționalitatea se desfăşoară din ce în ce mai mult în mediul online și își diversifică mijloacele și profiturile ilicite. Daunele economice cauzate de traficul de persoane în Uniunea Europeană sunt estimate la 2,7 miliarde EUR pe an.
În anul 2021, Comisia Europeană a adoptat o nouă Strategie de Combatere a Traficului de Fiinţe Umane, valabilă până în 2025. La data de 14 iulie anul acesta a intrat în vigoare o directivă revizuită care prevede norme mai aspre în lupta împotriva acestei infracţiuni.
Potrivit acesteia, statele membre au obligația să transpună noile norme în legislațiile naţionale până la 15 iulie 2026.
Astfel, autoritățile vor avea instrumente mai puternice de investigare şi urmărire penală a noilor forme de exploatare a persoanelor, inclusiv a celor din mediul online. De exemplu, legislația națională va trebui să califice drept trafic de persoane exploatarea maternității de substituție (aşa-numitele mame-surogat), căsătoriile forțate sau adopția ilegală.
Folosirea, în cunoștință de cauză, a serviciilor prestate de victimele traficului de persoane va deveni infracțiune.
Traficul de persoane săvârșit sau facilitat prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor – inclusiv pe internet și platformele de comunicare socială – vor deveni o circumstanță agravantă atunci când sunt legate de exploatarea sexuală.
Normele revizuite vor garanta că statele UE vor începe să se coordoneze. Vor trebui să desemneze coordonatori naționali pentru combaterea traficului de persoane. Vor trebui, de asemenea, să facă anual schimb de date în domeniu prin intermediul Eurostat.
Pentru mai multe informații despre acțiunile Uniunii Europene de combatere a traficului de persoane, puteţi consulta campania de sensibilizare pe această temă pe care Uniunea o desfăşoară din luna martie a acestui an.