Noi reguli privind telecomunicaţiile în UE
Parlamentul European a votat în favoarea constituirii unui Cod European al Comunicațiilor Electronice și a unui organism european de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice, propus de Comisia Europeană în septembrie 2016...
Arina Petrovici-Matei, 22.11.2018, 12:25
Parlamentul European a votat în favoarea constituirii unui Cod European al Comunicațiilor Electronice și a unui organism european de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice, propus de Comisia Europeană în septembrie 2016, ca parte a strategiei privind Piața Unică Digitală.
Noile norme în domeniul telecomunicațiilor, care se vor aplica de acum înainte, reprezintă un element esențial pentru viitorul digital al Europei și o sursă de noi drepturi digitale pentru cetățenii europeni. Acestea sunt esențiale pentru satisfacerea nevoilor crescânde de conectivitate ale oamenilor și pentru sporirea competitivității Europei. În plus, ele permit să fie puse bazele pentru introducerea, în întreaga Europă, a tehnologiei 5G.
Raportorul Dita Charanzova – europarlamentar ALDE din Cehia – şi-a exprimat mândria faţă de gestul colegilor săi: Prin votul de astăzi, le oferim cetăţenilor europeni realizări concrete. Acest pachet de legi, care însumează circa 500 de pagini, reprezintă viitorul pentru convorbiri telefonice mai ieftine, mai sigure şi pentru un internet de mai mare viteză. Totodată, garantează accesul mai uşor, în cazul persoanelor cu dizabilităţi, şi este, în cele din urmă, o confirmare a faptului că internetul nu este un lux, ci un drept al tuturor oamenilor. Din 15 mai anul viitor, oricine va putea vorbi mai ieftin la telefon, conexiunile internaţionale fiind nejustificat de scumpe pentru o perioadă prea lungă de timp.
Aşadar, începând cu 15 mai 2019, oamenii vor putea să apeleze în alte țări din Uniunea Europeană în schimbul a maximum 19 cenți pe minut și să trimită SMS-uri pentru 6 cenți.
Prin aceste reguli, vom putea asigura un acces mai rapid la undele de frecvențe radio – o resursă-cheie pentru comunicațiile mobile – şi vom stimula investițiile în rețele de mare viteză și de înaltă calitate în fiecare colț al Uniunii Europene, inclusiv în zone îndepărtate – au explicat, la rândul lor, într-o declaraţie comună, vice-preşedintele pentru Piaţa Unică Digitală, Andrus Ansip şi comisarul pentru Economie şi Societate Digitală, Mariya Gabriel. Consumatorii vor fi mai bine protejați și vor beneficia de servicii mai bune, indiferent dacă folosesc apeluri tradiționale, servicii SMS sau servicii bazate pe web, cum ar fi Skype și WhatsApp.
Noile reguli privind telecomunicațiile sunt şi o sursă de inspirație – apreciază cei doi comisari, care îi îndemnă pe eurodeputaţi să demonstreze aceeaşi ambiție în actualizarea Directivei privind confidențialitatea în mediul electronic.