Noi reguli europene privind regimurile patrimoniale ale cuplurilor internaţionale
În Uniunea Europeană au intrat în vigoare regulamentele care clarifică normele aplicabile regimurilor patrimoniale pentru cuplurile internaționale căsătorite sau aflate în parteneriate înregistrate.
Arina Petrovici-Matei, 05.02.2019, 11:49
În Uniunea Europeană au intrat în vigoare regulamentele care clarifică normele aplicabile regimurilor patrimoniale pentru cuplurile internaționale căsătorite sau aflate în parteneriate înregistrate.
Regulamentele vor stabili reguli clare în cazuri de divorț sau de deces și vor pune capăt acțiunilor paralele și, eventual, contradictorii, introduse în diverse state membre – de exemplu, cu privire la bunuri imobile sau la conturi bancare. Pe scurt, vor asigura o mai mare claritate juridică pentru cuplurile internaționale.
Vĕra Jourová, comisarul european pentru justiție, a explicat că aceste noi norme vor face ca împărțirea bunurilor să fie mai ușoară și mai puțin costisitoare și vor oferi sprijin persoanelor aflate în situații dificile. Peste 16 milioane de cupluri internaționale vor beneficia de proceduri clare în caz de divorț sau de deces al unui partener. Acestea vor putea economisi anual aproximativ 350 de milioane de euro – cheltuieli de judecată. Noile regulamente vin după ce, în 2016, au intrat în vigoare îmbunătățiri ale normelor europene care protejează copiii în contextul răspunderii părintești transfrontaliere privind litigiile legate de custodie, drepturile de acces și răpirea copilului. Noile norme accelerează procedurile legale și administrative și vor garanta că interesul superior al copilului este întotdeauna luat în considerare – preciza comisarul Vĕra Jourová.
Procedurile vor fi mai eficiente. Va trebui ca părinţii să se angajeze într-un proces de mediere, care va genera implicit mai multe soluţii durabile şi, prin urmare, un mediu mult mai plăcut pentru copil. Totodată, această măsură va duce la reducerea costurilor în cazul litigiilor civile, care se ridică, în medie, la 2.200 de euro pentru un singur proces.
Şi de această dată, comisarul Vĕra Jourová a încurajat toate statele membre să se alăture cooperării, în interesul tuturor cuplurilor internaționale din Uniunea Europeană, în condiţiile în care aceste norme se vor aplica doar în 18 state, care le-au adoptat tot în 2016. Este vorba de Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia. Noile regulamente vor oferi clarificări privind instanța națională care are competența de a ajuta cuplurile să își administreze bunurile sau să le împartă în caz de divorț, separare sau deces; vor oferi clarificări privind legislația națională care prevalează în cazul în care este posibilă aplicarea normelor din mai multe țări; vor facilita recunoașterea și executarea unei hotărâri judecătorești pronunțate într-un stat membru privind chestiunile legate de patrimoniu dintr-un alt stat membru.