Noi propuneri europene vizând combaterea corupţiei şi noi evoluţii în scandalul Qatargate
Uniunea Europeană ar trebui să adopte noi norme privind transparenţa, bazate pe legislaţia utilizată de Congresul Statelor Unite, pentru a monitoriza influenţa şi activităţile ONG-urilor şi ale entităţilor din ţări terţe - susţin mai mulţi eurodeputaţi.
Arina Petrovici-Matei, 08.03.2023, 08:51
Adoptarea unui echivalent în Uniunea Europeană al legii americane privind înregistrarea agenţilor străini, în scopul creşterii controlului şi a transparenţei, a fost susţinută zilele trecute, în sesiunea plenară a Parlamentului European, de Monika Hohlmeier, preşedintă a Comisiei europarlamentare pentru control bugetar.
Statutul ONG-urilor şi al grupurilor de lobby a fost readus în discuţie în contextul scandalului Qatargate ca urmare a rolului jucat de Fight Impunity – o organizaţie fondată de fostul eurodeputat Pier Antonio Panzeri, şi care l-a implicat pe Francesco Giorgi, fost consilier al lui Panzeri şi partenerul Evei Kaili, eurodeputata socialistă elenă aflată în arest şi suspectată că a primit sute de mii de euro reprezentând plăţi ilegale. Fight Impunity ar fi fost folosită ca paravan pentru plăţi ilegale din Qatar şi Maroc către Panzeri, Kaili şi alte persoane pentru a influenţa activitatea Legislativului European. Pier Antonio Panzeri a făcut o înţelegere cu procurorii belgieni pentru a primi o pedeapsă redusă, în schimbul furnizării de probe detaliate ale ilegalităţilor comise de ceilalţi suspecţi în acest dosar.
Scandalul Qatargate a zdruncinat Bruxelles-ul după ce autorităţile belgiene au percheziţionat locuinţe şi birouri în decembrie anul trecut, pe fondul acuzaţiilor că statul Qatar a dat bani şi cadouri pentru a-şi asigura un tratament favorabil în Parlamentul European, în special în ce priveşte drepturile lucrătorilor din această ţară, criticată adesea pentru încălcarea acestor drepturi.
În decembrie anul trecut, în cursul unei percheziţii la domiciliul lui Pier Antonio Panzeri a fost găsită suma de 600.000 de euro. Conform presei belgiene, el ar fi primit bani şi din partea Marocului pentru a susţine interesele acestei ţări în Parlamentul European. În total, anchetatorii belgieni au confiscat suma de un milion şi jumătate de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Pier Antonio Panzeri şi Evei Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei elene.
În paralel, Parchetul financiar de la Atena a deschis o anchetă preliminară pentru luare de mită şi spălare de bani cu privire la eurodeputata Eva Kaili.