Noi proiecte pentru sprijinirea reformelor în statele membre
Comisia a aprobat o nouă rundă de 135 de proiecte în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic, pentru a sprijini statele membre să pregătească, să conceapă și să pună în aplicare în total 390 de reforme în 2025.

Laurențiu Văduva, 03.04.2025, 10:15
Vom vorbi pentru început despre Instrumentul de asistență tehnică al Comisiei, care oferă sprijin statelor membre pentru a le ajuta să elaboreze și să pună în aplicare reforme. Acest sprijin vine în urma cererilor depuse de statele membre. Nu este un sprijin financiar, ci constă în furnizarea de expertiză și cunoștințe adaptate fiecărui proiect în parte. Instrumentul de Asistenţă Tehnică al Comisiei face parte din Cadrul Financiar Multianual 2021 – 2027.
Două treimi dintre proiecte răspund nevoilor comune de reformă din UE, cum ar fi îmbunătățirea calității administrației publice, asigurarea unui mediu de afaceri mai bun pentru IMM-uri sau adaptarea sistemelor energetice la tranziția verde și digitală.
La capitolul competitivitate, Instrumentul de Asistenţă Tehnică al Comisiei va sprijini peste 100 de reforme pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, eliminarea decalajelor în materie de inovare, construirea unei economii nepoluante și promovarea securităţii economice a Uniunii. 22 de state membre vor fi sprijinite pentru a reduce sarcina administrativă inutilă pentru IMM-uri, pentru a promova întreprinderile nou-înființate și pe cele în curs de extindere și pentru a le permite acestora să fie mai productive, mai competitive și mai rezistente pe piaţă.
Anul acesta au fost selectate peste 130 de reforme pentru tranziția digitală, cu un accent puternic pe inteligența artificială și pe tehnologiile inovatoare.
De exemplu, prin proiectul „FutureProof Education”, școlile din Germania, Suedia și Irlanda vor fi sprijinite să elaboreze orientări pentru utilizarea responsabilă și semnificativă a IA în școli, precum și să instituie programe de alfabetizare în acest domeniu.
Statele membre vor fi sprijinite şi pentru modernizarea administrației publice. Au fost selectate 40 de proiecte multinaționale pentru dezvoltarea unor abordări comune, inclusiv învățarea reciprocă și schimbul de bune practici. De exemplu, 14 state membre vor colabora pentru modernizarea și simplificarea procedurilor fiscale și vamale și reducerea sarcinii administrative pentru IMM-uri.
Vor fi sprijinite şi eforturile statelor membre către măsuri armonizate în eliminarea lacunelor în materie de competențe, permițând transformarea digitală și pregătind administrațiile să conducă tranziția verde.