Noi norme propuse de CE privind verificarea pasagerilor înainte de sosirea la frontierele externe
În fiecare an, peste un miliard de pasageritrec granițele Uniunii Europene sau circulă pe teritoriul acesteia. Deși spațiul comunitar este considerat unul dintre cele mai sigure din lume, granițele sale sunt și ele amenințate de terorism, contrabandă
Mira Gomboș, 15.12.2022, 09:10
Advance Passenger Information se referă la efectuarea de verificări ale pasagerilor înainte de sosirea acestora la frontierele externe ale Uniunii Europene. Măsura face parte din strategia privind Uniunea Securității implementată în 2020 și adoptată pe baza directivei europene din 2004 care includeobligația operatorilor de transport aerian de a comunica datele privind pasagerii, înainte ca aceștia să sosească într-o țară a Uniunii, cu scopul de a simplifica verificările la frontiere și de a combate imigrația ilegală.
Noile norme lansate recent de Comisia Europeană își propun să consolideze lupta împotriva criminalității grave și a terorismului care amenință spațiul comunitar, eliminând lacunele din cadrul juridic actual, dar respectând, în același timp, standardele Uniunii privind protecția și transmiterea datelor cu caracter personal. Informațiile prealabile referitoare la pasageri cuprind numărul și tipul documentului de călătorie utilizat, cetățenia, numele complet și data nașterii, punctul de trecere a frontierei utilizat pentru a intra pe teritoriul unui stat membru, codul transportatorului, ora de plecare și de sosire, dar și punctul inițial de îmbarcare. După intrarea pasagerilor în țara de destinație, autoritățile de frontieră trebuie să șteargă datele respective în următoarele douăzeci și patru de ore, cu excepția situațiilor în care acestea sunt necesare unor verificări ulterioare.
Comisia Europeană amintește că informațiile privind călătorii au contribuit la îmbunătățirea controalelor la frontieră, la reducerea migrației ilegale și la identificarea persoanelor care prezintă riscuri în materie de securitate. Criminalitatea organizată cauzează costuri economice și personale enorme, estimate între 200 și 300 de miliarde de euro pe an, iar aceasta nu poate fi combătută fără intensificarea cooperarii operaționale și a schimbului de informații cu partenerii din vecinătate.
Executivul comunitar atrage atenția totodată, că traficanții de persoane tratează migranții ilegali ca pe o marfă. Europol estimează că, la nivel mondial, profitul anual generat de toate formele de exploatare a traficului de persoane se ridică la aproape 30 de miliarde de euro.