Noi norme privind dreptul societăților comerciale
Firmele din statele membre ale Uniunii Europene vor putea să se deplaseze sau să se reorganizeze, fără complicații juridice inutile și cu costuri mai mici, oriunde pe piața unică.
Gabriela Mitrovici, 07.05.2018, 10:47
Noile norme propuse de Bruxelles fac parte din efortul Comisiei de a realiza o piață unică mai echitabilă.
Comisia Europeană a propus noi reguli privind dreptul societăților comerciale, astfel încât acestea să poată fuziona și să se poată diviza sau deplasa în cadrul pieței unice. Noile norme vor asigura, de asemenea, o bună protecție a drepturilor angajaților și vor preveni abuzurile fiscale. Aceste norme vor stimula potențialul de creștere al societăților europene prin digitalizarea procesului de înfiinţare și gestionare a unei afaceri, a explicat Vera Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen: În primul rând, modernizăm regulile privind companiile pentru a le actualiza la era digitală. Se va putea crea o companie în întregime online. Deocamdată, doar 17 dintre statele membre oferă această facilitate. Înregistrarea online durează în medie jumătate din timpul necesar pentru cea pe hârtie, iar costurile sunt de trei ori mai mici. Iar pentru ca procedura să fie şi mai simplă, vom stipula ca toate companiile să fie obligate să furnizeze aceleaşi informaţii. În al doilea rând, companiile care vor să se separe, să se unească sau să se mute de-a lungul Uniunii Europei, îşi vor putea păstra contractele şi personalitatea juridică. Stabilim norme armonizate, clare, care să înlocuiască diferitele abordări naţionale, iar în ceea ce priveşte fuziunile îmbunătăţim regulile existente în Uniunea Europeană. În al treilea rând, era esenţial pentru noi să dezvoltăm garanţii specifice pentru a ajuta autorităţile naţionale să combată abuzurile şi fraudele în contextul operaţiunilor transfrontaliere. Propunerea noastră conţine măsuri de siguranţă solide împotriva abuzării de libertatea stabilirii sediului, cum ar fi eludarea normelor fiscale sau dumpingul social. În viitor, salariaţii vor avea un cuvânt de spus în ceea ce priveşte operaţiunile transfrontaliere. Vor fi consultaţi şi vor primi un raport detaliat despre aceste operaţiuni şi impactul lor asupra locurilor de muncă.
Propunerea stabilește proceduri comune, simplificate, aplicabile la nivelul Uniunii Europene privind modul în care o societate se poate deplasa dintr-o țară a Uniunii în alta, poate fuziona cu alte entități sau se poate diviza în două sau mai multe noi entități transfrontaliere. În prezent, normele naționale diferă foarte mult de la un stat membru la altul sau impun obstacole administrative excesive, societăţile fiind astfel descurajate să profite de noi oportunități, iar interesele angajaților, ale creditorilor și ale acționarilor minoritari nefiind protejate în mod corespunzător.