Noi norme de îmbunătățire a calității apei și accesului la apă potabilă pentru toți cetățenii
Europenii ar trebui să consume mai mult apă de la robinet, consideră membrii legislativului comunitar. Reuniți recent în sesiune plenară la Strasbourg, parlamentarii europeni au votat în favoarea actualizării normelor de calitate a apei potabile.
Mihaela Mihai, 02.11.2018, 11:21
Europenii ar trebui să consume mai mult apă de la robinet, consideră membrii legislativului comunitar. Reuniți recent în sesiune plenară la Strasbourg, parlamentarii europeni au votat în favoarea actualizării normelor de calitate a apei potabile.
Obiectivul acestei inițiative a Parlamentului European este de a spori încrederea cetățenilor în rezerva de apă și de a crește consumul apei de la robinet, contribuind astfel la reducerea deșeurilor și a utilizării recipientelor din plastic.
Date oficiale arată că cei mai mulți dintre europeni au acces la apă potabilă de cea mai bună calitate. Conform unui raport al Agenției Europene de Mediu, peste 98,5 la sută dintre testele efectuate asupra probelor de apă potabilă în perioada 2011-2013 au îndeplinit standardele comunitare.
Dar chiar și în aceste condiții, parlamentarii europeni au decis că este nevoie de o reducere a limitei maxime pentru anumiți poluanți, cum ar fi plumbul ( care trebuie să scadă la jumătate) sau bacteriile nocive.
Statele membre sunt încurajate totodată să ia măsuri pentru îmbunătățirea accesului universal la apă curată în Uniunea Europeană, să îmbunătățească accesul la apă în orașe și spații publice prin instalarea de noi fântâni, acolo unde este posibil.
Parlamentarii europeni propun totodată ca apa de la robinet să fie servită gratuit, sau doar în schimbul unei mici taxe de serviciu, în restaurante, cantine și servicii de catering.
Totodată, inspirați de o inițiativa cetățenească Right2Water (Dreptul la apă), care a adunat nu mai puțin de 1,8 milioane de semnături, membrii Parlamentului European au reiterat solicitarea, ca statele membre să își îndrepte atenția și către grupurile vulnerabile din societate din perspectiva accesului la apă potabilă.
Și tot în această privința a accesului la apă, Parlamentul European consideră că este nevoie de o informare corectă și propune norme noi și pentru societățile distribuitoare. Francezul Michel Dantin, raportor pe această temă al legislativului comunitar, subliniază: A existat un anumit consens în privința obligațiilor ce le revin furnizorilor de apă potabilă. Ei trebuie să publice pe pagina lor de internet toate informațiilor de care dispun, date care trebuie să ajungă la cunoștința consumatorilor. Mă refer la informații legate de calitatea apei sau la prețul unui litru de apă pentru a putea face comparaţie cu apa îmbuteliată. Mulți dintre concetățenii noștri continuă să cumpere apă îmbuteliată deși apa de la robinet este de aceeași calitate sau chiar superioară calitativ celei luate de la magazine.
Conform Comisiei Europene, reducerea consumului de apă îmbuteliată ar ajuta gospodăriile UE să economisească în total 600 de milioane de euro în fiecare an.
Dacă s-ar îmbunătăți încrederea în apa de la robinet, cetățenii ar putea contribui, de asemenea, și la reducerea deșeurilor de plastic din apa îmbuteliată, inclusiv a gunoiului marin.
Raportul Parlamentului European a fost adoptat cu 300 voturi pentru, 98 împotrivă și 274 abțineri. Legislativul comunitar va începe acum negocieri cu Consiliul, de îndată ce miniștrii statelor membre își vor exprima poziția pe subiect.