Noi măsuri pentru consumul de electricitate şi producerii de energie din surse regenerabile
Mai mult de o treime din consumul total de energie al UE ar trebui asigurat în următorii ani din surse regenerabile, consideră parlamentarii europeni din comisia pentru industrie.
Mihaela Mihai, 01.12.2017, 13:41
Mai
mult de o treime din consumul total de energie al Uniunii Europene ar trebui
asigurat în următorii ani din surse regenerabile, consideră parlamentarii
europeni din comisia pentru industrie.
Este vorba mai precis de cel puțin 35 la sută din consumul de energie de la nivel comunitar, iar ținta a fost stabilită pentru anul 2030. Potrivit unei rezoluții adoptate la începutul săptămânii de Comisia pentru Industrie a legislativului comunitar, autoritățile naționale ar trebui să se asigure că există suficiente instrumente financiare, stabile și previzibile, pentru atingerea acestui obiectiv.
Parlamentarii europeni din Comisia pentru industrie vor, de asemenea, măsuri pentru promovarea unui așa-numit autoconsum de energie regenerabilă. Este vorba, mai precis, de sprijin pentru micii consumatori care produc, cu ajutorul panourilor solare de exemplu, electricitate pe proprietatea lor și au instalate sisteme de stocare a energiei. Europarlamentarii vor ca aceștia să nu fie obligați să plătească vreo redevență sau taxe.
Nu în ultimul rând, Comisia pentru Industrie a Parlamentului european își dorește ca micile comunități să aibă posibilitea să instaleze împreună panouri solare sau turbine eoliene. Ar apărea astfel cooperativele capabile să producă electricitate din surse regenerabile. Iar statele membre ar trebui să încurajeze astfel de asocieri, fără să pună condiții nejustificate sau să ceară autorizare prin proceduri anevoioase.
Propunerile vor ajunge în plenul legislativului de la Strasbourg în timpul sesiunii din luna ianuarie. Apoi vor începe negocieri cu guvernele statelor membre.
Planurile europarlamentarilor din Comisie pentru Industrie apar la doar o săptămână după ce executivul comunitar a dat publicității cel de-al treilea raport privind starea uniunii energetice, care pune accent pe sursele regenerabile de energie ca mijloc eficient de combatere a încălzirii climatice. Documentul arată că tranziția Europei către o societate cu emisii scăzute de dioxid de carbon devine noua realitate pe teritoriul Uniunii.
Sistemul pe care îl aveam până acum devenise nesustenabil. Nimeni nu mai voia să facă investiții în modernizarea sectorului energetic. Iar percepția universală, în toate statele membre, era că prețurile finale la energie sunt foarte mari. Facem toate aceste schimbări într-un moment al unei revoluții industriale accelerate. Care vine cu multe provocări, dar și cu foarte multe oportunități enorme, a afirmat recent vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, însărcinat cu crearea mult doritei Uniuni Energetice.
Iar una din ideile de bază ale Uniunii Energetice este de a oferi, atunci când va deveni pe deplin funcțională, mai multe posibilități de alegere și prețuri mai mici pentru consumatorii și întreprinderile din Uniunea Europeană. Tranziția nu este însă posibilă fără adaptarea infrastructurii la nevoile viitorului sistem energetic, iar raportul arată că rețelele locale vor deveni tot mai importante în viața de zi cu zi a cetățenilor europeni, care vor face treptat tranziția către electro-mobilitate, către producția descentralizată de energie.