Noi discuţii Bruxelles – Londra privind Brexit: negocieri pe articolul 50
Uniunea Europeană şi Marea Britanie încă speră ca mijlocul lunii octombrie să fie data limită pentru un acord care să permită o tranziţie liniştită după ce Londra va ieşi din blocul comunitar în luna martie a anului viitor.
Arina Petrovici-Matei, 04.09.2018, 11:56
Uniunea Europeană şi Marea Britanie încă speră ca mijlocul lunii octombrie să fie data limită pentru un acord care să permită o tranziţie liniştită după ce Londra va ieşi din blocul comunitar în luna martie a anului viitor. Negociatorul-şef britanic Dominic Raab s-a întâlnit din nou, zilele trecute, la Bruxelles, cu negociatorul-şef al Uniunii Michel Barnier, pentru discuţii pe tema Brexit-ului.
Cei doi oficiali au declarat, într-o conferinţă de presă, că există progrese în unele domenii, cum ar fi schimbul de informaţii între instituţiile responsabile de aplicarea legii, dar au recunoscut şi că cele mai importante chestiuni sunt încă nerezolvate. Un acord la mijlocul lunii octombrie ar coincide cu viitorul summit al Uniunii Europene, care va avea loc la 18 octombrie. Dominic Raab a spus că este încrezător” că se va ajunge la o înţelegere până atunci, deşi a refuzat să ofere un pronostic.
Cred că este absolut vital să nu existe diferenţe. Am avut o discuţie sinceră despre ele şi, de asemenea, avem energia şi pragmatismul necesare pentru a asigura încheierea acordului şi sunt convins că acest lucru se va întâmpla în octombrie” – a spus oficialul britanic în faţa jurnaliştilor, sugerând totodată ca cele două părţi să încerce să convină la nivel politic în privinţa chestiunilor asupra cărora nu reuşesc să se înţeleagă în discuţiile tehnice.
Michel Barnier a fost mai precaut în privinţa termenului limită. El a spus că cele două părţi ar avea nevoie de o înţelegere până cel târziu în noiembrie, pentru ca aceasta să poată fi în vigoare când Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la data stabilită, 29 martie 2019.
Provocarea noastră, pentru următoarele săptămâni, este de a încerca să definim parteneriatul între Regatul Unit şi Uniunea Europeană – un parteneriat fără precedent. Acest parteneriat trebuie să respecte piaţa unică şi bazele proiectului european, iar dacă acest lucru va fi bine înţeles, putem încheia cu succes negocierile.”
Unul dintre cele mai sensibile subiecte rămâne viitoarea reglementare a graniţei între Irlanda, membră a Uniunii, şi Irlanda de Nord, care va părăsi blocul comunitar, ca parte a Regatului Unit. Michel Barnier a reafirmat că un acord de tip plasă de siguranţă” privind graniţa este esenţial pentru a obţine o înţelegere mai largă privind Brexit-ul. Fără o plasă de siguranţă, nu poate exista niciun acord” – a insistat negociatorul european. De altfel, Barnier i-a cerut lui Raab să detalieze de urgenţă” propunerea Londrei privind chestiunea frontierei irlandeze, care este un punct crucial” pentru încheierea înţelegerii privind Brexit-ul.
Alte chestiuni care necesită progrese – afirmă Michel Barnier – sunt indicaţiile geografice, guvernanţa, cu rolul Curţii de Justiţie de la Luxemburg, schimburile de date sau Euratom, organismul european de reglementare din sectorul energiei nucleare.
În contextul apropierii termenului limită, există o temere tot mai mare că s-ar putea ajunge la un Brexit fără acord în privinţa chestiunilor esenţiale, fapt care ar duce la haos economic – notează analiştii.