Noi avertizări din partea UE pe tema necesităţii reciclării deşeurilor
Uniunea Europeană încearcă să găsească soluţii pentru a gestiona milioanele de tone de deşeuri pe care Europa le produce anual, în contextul înăspririi tot mai puternice a legislaţiei internaţionale şi a interdicţiilor impuse de statele terţe.
Laurențiu Văduva, 06.11.2019, 11:05
Uniunea Europeană încearcă să găsească soluţii pentru a gestiona milioanele de tone de deşeuri pe care Europa le produce anual, în contextul înăspririi tot mai puternice a legislaţiei internaţionale şi a interdicţiilor impuse de statele terţe. Cresc nu numai îngrijorările faţă de impactul pe care aceste deşeuri – plastic, textile, baterii şi electronice – îl au asupra mediului şi sănătăţii noastre, ci şi cele faţă de efectele consumului fără precedent de resurse şi materii prime în economie.
Primul studiu al Agenţiei Europene de Mediu arată că prevenirea este esenţială pentru depăşirea crizei deşeurilor de plastic. Cele mai poluante sunt ambalajele de unică folosinţă, care s-au înmulţit odată cu popularizarea cumpărăturilor online. Majoritatea măsurilor luate până acum sunt generice – spun specialiştii Agenţiei -, nu vizează toată gama de produse plastice şi nu au caracter obligatoriu. Este nevoie de măsuri mai specifice, cum ar fi cele cuprinse în noua Directivă privind produsele din plastic de unică folosință. De asemenea, țările ar fi avantajate de diversificarea măsurilor și aplicarea altor tipuri de soluții, cum ar fi instrumentele de piață sau taxarea extinsă a producătorilor.
Comisia Europeană are în prezent o strategie privind materialele plastice, iar Parlamentul European și statele membre au adoptat recent Directiva privind produsele din plastic de unică folosință. Ele nu sunt încă reflectate în măsurile naționale, după cum subliniază Agenţia Europeană de Mediu.
Al doilea studiu al Agenţiei se referă la utilizarea eficientă a resurselor şi arată că Legislația europeană în domeniu este un factor esențial în atingerea acestui obiectiv.
Un aspect important al economiei circulare este evitarea generării de deșeuri și gestionarea eficientă a acestora. În ultimul deceniu, utilizarea resurselor în Europa a scăzut, dar cantitatea de deşeuri generate rămâne mare. Ponderea reciclărilor creşte, dar este lentă, iar diferențele de performanță între statele membre sunt încă mari.
Intensificarea utilizării eficiente a resurselor este unul din cele trei obiective esențiale ale celui de-al 7-lea Program general de acţiune al Uniunii Europene pentru mediu, în vederea realizării viziunii pentru 2050, O viață bună, în limitele planetei noastre.